Sportivii moldoveni: evoluție modestă la Jocurile Olimpice de Iarnă

Nicolae Gaiduc, portdrapeulul ţării noastre la Olimpiadă

Cei doi sportivi care au reprezentat Republica Moldova la ediţia curentă a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la PyeongChang, Coreea de Sud, schiorii Christopher Hoerl şi Nicolae Gaiduc, au înregistrat rezultate destul de modeste.

Locurile 41 şi 40

Primul a intrat în concurs austriacul naturalizat Cristopher Hoerl, care la 13 februarie a debutat la Olimpiada de Iarnă, apărând culorile ţării noastre în disciplina combinată a schiului alpin compusă din coborâre şi slalom.

Chiar dacă a făcut o greşeală la coborâre, el a ocupat locul 41 din 65 de participanţi, înregistrând timpul de 1 minut şi 22,25 secunde.

Şi fiindcă se afla după o accidentare, Hoerl a preferat să nu concureze la slalom, pentru a se concentra pentru următoarea probă, ce urma să se dispute peste câteva zile.

„A fost o cursă bună, dar o greşeală mi-a jucat festa, a spus el. Însă nu văd în asta o problemă, pentru că disciplina combinată a fost ca un antrenament până la urmă. Asta deoarece sunt specializat în coborâre, şi nu în slalom”.

Din păcate, nici la 15 februarie austriacul naturalizat nu a avut o prestaţie mai strălucită, rămânând un pic dezamăgit de locul 40 ocupat la coborâre.

Dar antrenorul său, Hans Frick, a afirmat că este un rezultat bun pentru Republica Moldova.

„Oricum, a declarat el, noi putem mai mult. Îl antrenez de doi ani pe Christopher, iar acest sezon este cel mai bun din cariera sa. Pe parcursul lui a câştigat trei etape în campionatul Cehiei, după care s-a calificat, pentru prima dată, la Jocurile Olimpice”.

Antrenorul a mai precizat că discipolul său va participa, în săptămâna curentă, la Cupa Europei din Italia. „Christopher va continua să progreseze”, este convins Frick.

„O cursă foarte grea”

Spre sfârşitul săptămânii trecute, în competiţiile din cadrul Olimpiadei de Iarnă s-a inclus şi cel de-al doilea membru al selecţionatei ţării noastre. Este vorba de Nicolae Gaiduc, care s-a situat pe locul 106 la schi fond pe distanţa de 15 kilometri, stil liber.

Sportivul originar din Ungheni a fost cronometrat cu 43 de minute şi 43,3 secunde, la aproape 10 minute distanţă de elveţianul Dario Cologna, devenit pentru a treia oară consecutiv campion olimpic la această probă.

La schi fond 15 km liber au concurat 119 participanţi din 62 de ţări ale lumii.

„A fost o cursă foarte grea, şi-a împărtăşit impresiile la finiş Nicolae. Pot să spun că a fost cea mai grea din acest sezon pentru mine. Traseul a fost unul dificil. Sunt dezamăgit, pentru că pot mai mult, dar sunt şi fericit pentru că am debutat la Jocurile Olimpice”.