Campania „100.000 de cărţi pentru centenar”

Donaţii de literatură română pentru două gimnazii din raionul Cahul

Deputatul Partidului Mişcarea Populară din România, Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din cadrul Camerei Deputaţilor de la Bucureşti, a întreprins, în a doua jumătate a săptămânii trecute, vizite de lucru la patru instituţii de învăţământ din Republica Moldova, inclusiv la gimnaziile „Constantin Stere” din satul Chircani, comuna Cucoara, și „Alexandru cel Bun” din localitatea Larga Nouă (ambele din raionul Cahul).

Potrivit unui comunicat de presă difuzat cu această ocazie, deputatul Constantin Codreanu, însoțit de președintele Blocului Unității Naționale de la Chișinău, Ion Leaşcenco, a făcut importante donații de carte românească celor patru instituții școlare vizitate. Donațiile se înscriu în campania „100.000 de cărți pentru centenar”, care vizează 100 de biblioteci rurale din ţara noastră, confruntate cu un deficit acut de carte românească.

Fiecare dintre cele patru gimnazii românești din Republica Moldova a primit în dar și câte un tricolor adus de la București și oferit de către deputatul Constantin Codreanu.

După vizitarea celor două instituţii de învăţământ din raionul Cahul, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a declarat: „Am făcut aceste donații de carte pentru copiii noștri din sudul Basarabiei, întrucât deficitul de carte românească este încă foarte mare. Doamnele directoare Eugenia Ciobanu de la Gimnaziul din Chircani și Viorica Curjos de la Gimnaziul din Larga Nouă, prin felul în care ne-au primit împreună cu elevii și corpurile didactice, ne-au demonstrat că spiritul românesc este viu în această parte de țară. Nici nu putea fi altfel într-o regiune care a participat în 1859 la Mica Unire sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza și care s-a aflat în componența statului român 22 de ani încă în secolul XIX, fiind parte a proceselor de unificare și organizare națională. Copiii extraordinari cărora le-am adus carte românească și mândrul nostru tricolor sunt cei pentru care merită să nu precupețim nici un efort orientat către Reunire, pe care o asociem cu o viață demnă, mai bună și mai sigură în familia noastră națională. Unirea nu are alternativă! Ea este soluția practică așteptată de tot mai mulți basarabeni. Promitem să revenim cu donații de carte și în alte localități din raionul Cahul, ca și din orice altă zonă a Basarabiei”.

Întâlnirile deputatului Constantin Codreanu cu elevii și profesorii celor patru gimnazii din Republica Moldova au fost urmate de programe artistice înălțătoare, cuprinzând poezie patriotică, muzică și dans românesc.

Ion CIUMEICĂ