Sistemul de sănătate, măcinat de corupție și scheme frauduloase

Zile grele pentru angajații sistemului de sănătate din Republica Moldova. După ce la sfârșitul săptămânii trecute Centrul Național Anticorupție a reținut 20 de persoane bănuite de corupere şi abuz în serviciu în „Dosarul Farmaciștilor”, în seara zilei de 13 februarie a fost reținut pentru luare de mită un medic urolog de la Institutul Oncologic din Chişinău. Potrivit serviciului de presă al CNA, acesta i-ar fi cerut unui bolnav incurabil 7000 de lei pentru o intervenţie chirurgicală.

Denunțătorul, pacient al Institutului Oncologic, susține că acum o lună, doctorul ar fi pretins de la el 7000 de lei pentru a-l interna şi pentru a-i asigura o intervenţie chirurgicală urgentă. Deoarece familia bolnavului i-a oferit doar 2000 de lei, la externare medicul l-a atenționat că îşi va onora promisiunile legate de prescrierea tratamentului şi monitorizarea stării sănătăţii când va primi toată suma. Numai că pacientul s-a plâns la Anticorupție, iar pe bancnotele care au fost transmise în a doua tranșă era scris „Mită”. Astfel, angajatul Institutului Oncologic a fost reţinut pentru 72 de ore şi se află în custodia CNA. Dacă i se va demonstra vinovăția, acesta riscă până la 10 ani.

Referindu-se la reținerile masive din ultimele 7 zile a angajaților din sistemul de sănătate, Angela Starinschi, ofițer de presă CNA, a declarat că „CNA nu urmărește scopul să umple pușcăriile cu medici.  Este important să facem regulă împreună cu ministerele de profil în aceste domenii. Cu cât mesajul va ajunge la mai multă lume, cu cât lumea va mai refuza să dea mită în aceste domenii, cu atât mai rapid vom face regulă și în sănătate”.

Noutăți în „Dosarul Farmaciștilor”

Dar să revenim la „Dosarul Farmaciștilor” scopul căruia e să pună punct colaborării între rețelele farmaceutice și doctori. Vinerea trecută, CNA a reținut 20 de persoane, inclusiv angajaţi din domeniul ocrotirii sănătăţii şi reprezentanţi ai unor reţele farmaceutice, fiind bănuiți că ar fi pus în aplicare scheme coruptibile prin care agenţii de vânzări ai companiilor farmaceutice se înţelegeau cu unii medici să le promoveze produsele. Potrivit materialelor cauzei, schema funcţiona în felul următor: reprezentanţii companiilor farmaceutice îi convingeau pe unii medici, contra unor remunerări, să prescrie pacienţilor anumite medicamente, aflate în stocurile farmaciilor. La rândul lor, doctorii le indicau pacienţilor aceste preparate, dar şi farmacia de unde să le cumpere. În timpul documentării, s-au constatat şi cazuri când agenţii de vânzări insistau ca medicii să prescrie un număr mai mare de medicamente pentru că se apropia termenul de expirare a produsului.

După expirarea celor 72 de ore de arest, 8 persoane bănuite în acest dosar au rămas în izolatorul CNA, alte 11 – în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar un medic-cardiolog a fost internat în spital cu probleme „cardiace”.

Printre persoanele reținute de ofițerii anticorupție sunt 12 angajați ai instituțiilor medicale din Chișinău, Cahul și Edineţ și opt reprezentanți ai companiilor farmaceutice din Chișinău.

Serviciul de presă al CNA susține că după ce aceste cazuri au fost scoase la iveală, la Linia Naţională Anticorupţie au fost recepţionale 71 de apeluri, de două ori mai multe decât săptămâna anterioară.

Linie fierbinte și la Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății nu a sărit în susținerea angajaților din sistem. Pentru a scoate la iveală și mai multe cazuri de acest gen și a contracara acest flagel, și ministerul a lansat un număr de telefon (022-72-10-10) la care pot fi făcute reclamații de persoanele care au observat încălcări la prescrierea medicamentelor.

Ministerul, într-un comunicat de presă, condamnă activitățile ilicite în rândul lucrătorilor medicali din sistemul de sănătate și reiterează importanța respectării prevederilor legislației la prescrierea medicamentelor.

Natalia Hadârcă