La Cimişlia, au fost comemorați eroii căzuţi în Afganistan

Conducerea raionului Cimişlia depune flori la monumentul eroilor căzuţi în luptele din Afganistan

S-au împlinit 29 de ani de la încheierea războiului din Afganistan, în care au fost implicate şi trupe militare din fosta Uniune Sovietică, inclusiv ostaşi mobilizaţi din raionul Cimişlia, şase dintre care şi-au pierdut viaţa în acea ţară asiatică.

Cu această ocazie, în preajma monumentului din oraşul Cimişlia, înălţat în cinstea eroilor căzuţi în Afganistan, a avut loc un miting.

Manifestarea de comemorare a început cu rugăciunea „Tatăl Nostru”, după care a fost intonat Imnul de Stat al Republicii Moldova.

Asistenţa a păstrat, printr-un moment de reculegere, memoria celor şase bravi feciori din Cimişlia şi din alte sate ale raionului, care au căzut pe câmpul de luptă într-un război care nu era al lor.

Aducând un omagiu celor peste 300 de cetăţeni ai ţării noastre care au purtat greul războiului din Afganistan pe parcursul celor mai bine de nouă ani, preşedintele raionului Cimişlia, Iovu Bivol, a adresat combatanţilor prezenţi următoarele cuvinte: „Dumneavoastră sunteţi un exemplu pentru întreaga noastră societate. Ne mândrim cu eroismul de care aţi dat dovadă şi vă dorim multă sănătate, prosperare şi fericire”.

Primarul oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, a povestit cum a luptat, acum aproape 26 de ani, pe malurile Nistrului, alături de persoanele trecute prin vâltoarea bătăliilor afgane, în războiul declanşat atunci de Federaţia Rusă împotriva tânărului nostru stat, care încerca să-şi apere independenţa şi suveranitatea abia obţinute, în urma destrămării imperiului sovietic.

„Vă doresc să vă bucuraţi de pace”, a spus primarul, în încheierea cuvântării sale.

Ca o continuare firească a celor spuse de Gheorghe Răileanu a fost cântecul „Hulubul Păcii”, în interpretarea Alexandrinei Aramă, elevă în clasa a VIII-a la Liceul teoretic „Mihai Eminescu”.

Cu un mănunchi de cuvinte calde de compasiune şi recunoştinţă a venit în faţa celor prezenţi Ion Ţurcanu, preşedintele Asociaţiei obşteşti „Sfântul Gheorghe Biruitorul” a veteranilor războiului de la Nistru din 1992.

Potrivit lui Ion Ţurcanu, unul dintre bravii ostaşi căzuţi în războiul din acea îndepărtată ţară muntoasă a fost chiar vecinul său, Ion Ghilan.

Momente tragice despre cele întâmplate pe parcursul aflării lor în Afganistan au scos la iveală în discursurile rostite câţiva participanţi la acele bătălii: Tudor Coropceanu, Ion Acălugăriţei, Alexandru Cernenchi, Sergiu Alexandreanu.

Cel din urmă, în calitate de preşedinte al Organizaţiei raionale a veteranilor războiului din Afganistan, a adus sincere mulţumiri administraţiei raionului şi Primăriei oraşului Cimişlia pentru ajutorul acordat la desfăşurarea acestei şi a altor manifestări comemorative.

Mihai Matei, elev în clasa întâi la Liceul teoretic „Mihai Eminescu”, a declamat poezia „Afganistan”, iar Elena Miculici, elevă în clasa a V-a la aceeaşi instituţie de învăţământ, a interpretat cântecul „Aliluia”. Cu mesaje muzicale au bucurat publicul alţi copii care frecventează cercurile Centrului raional de creaţie şi lecţiile Şcolii de arte din localitate.

La sfârşitul ceremoniei de omagiere a eroilor căzuţi în războiul din Afganistan, preotul Nicolae Hristov, parohul Bisericii ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din oraşul Cimişlia, a oficiat o slujbă religioasă de pomenire a acestora.

Mitingul s-a încheiat cu depunerea de flori la monumentul celor şase ostaşi din raionul Cimişlia căzuţi în războiul din Afganistan.

După aceasta, la un centru de alimentaţie publică din preajmă a fost organizată o masă de pomenire cu susţinerea financiară a Consiliului Raional Cimişlia.

Ion CIUMEICĂ