Gala Tineretului Ortodox, la cea de-a doua ediţie

Evoluția Teatrului poetic ”Comoara” a LT „Meșterul Manole”, Sălcuța, Căușeni

Circa 600 de preoți, pedagogi și tineri au participat duminică, 11 februarie, la cea de-a II-a ediție a Galei Tineretului Ortodox, desfășurată în incinta Sălii cu Orgă din Chișinău.

Evenimentul a debutat cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca, și de un impunător sobor de preoți și diaconi, la Biserica „Întâmpinarea Domnului” din incinta Universității de Stat din Moldova.

În discursul rostit, Episcopul de Soroca s-a adresat către tineri: „Dumnezeu nu uită de voi, tinerii, fiindcă vă iubește cel mai mult pe voi și vă dă har peste har. Voi, tinerii, aveți o misiune nobilă, în special cei atașați de Biserică, trebuie să învățați să trăiți împreună cu Hristos. Cel care îl vede mereu pe Dumnezeu înaintea sa nu se va lăsa amăgit, va ști să facă alegerile corecte. Iar trăind cu Hristos, nu veți mai putea alege altceva decât binele, decât dăruirea și dragostea. Toate acestea vor face să ardă dragostea lui Hristos în inimile voastre”, a declarat Preasfințitul Ioan.

Monica Babuc, ministrul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, a salutat organizarea unor astfel de evenimente, specificând că valorile, modelele care sunt transmise de către Biserică tinerilor constituie un sprijin pentru tânăra generație.

Cei prezenți au avut ocazia să se bucure de prestația formațiilor etnofolclorice „Crenguță de iederă” de la Universitatea de Stat din Moldova, conducător artistic Maria Iliuț, și „Plăieșii”, condus de către maestrul Nicolae Gribincea.

De asemenea, în scenă au evoluat Doina Sulac, Monica Pîrlici, Maria Cazarinov, Sandu Botnaru, membrii  Cercului ,,Tradiții și obiceiuri religioase”, Liceul ,,Miron Costin” din orașul Florești, grupul coral „Gnosis”, condus de Serghei Crudu, tinerii din cadrul cercului de creație a LT „Boris Dînga” din Criuleni, Cercul de Retorică și Voluntariat de la liceul din Costești, raionul Ialoveni, elevii Liceului Teoretic „Ion Luca Caragiale” din Orhei, și ale liceelor din orașul Drochia, care au prezentat un recital de cântece şi poezii.

Un mini-spectacol a fost prezentat de Teatrul poetic „Comoara” de la Liceul „Meșterul Manole” din Sălcuța, Căușeni, condus de preotul Nicolae Jelihovschi.

Gala Tineretului Ortodox este un eveniment anual organizat de către Sectorul Sinodal Activitate Pastorală pentru Tineret și alte sectoare sinodale.

Daniel ARAMĂ