A fost reanimată activitatea unui club de şah şi jocul de dame

Discuţii la Cimişlia despre impulsionarea dezvoltării şahului şi a jocului de dame

 

În zilele de miercuri şi duminică, în incinta Bibliotecii publice „Mihai Eminescu” din oraşul Cimişlia îşi ţine şedinţele Clubul de şah şi jocul de dame, deschis aici, în prima lună a anului curent, la iniţiativa Administraţiei publice locale şi a Organizaţiei raionale a veteranilor de muncă şi de război.

Aceasta s-a întâmplat după ce a avut loc adunarea de reconstituire a Clubului de şah şi jocul de dame. La ea au participat şi au luat cuvântul primarul de Cimişlia, Gheorghe Răileanu, şi consilierul orăşenesc Iosif Chetraru, tot el și preşedinte al Organizaţiei de veterani ai muncii şi ai războiului din raion.

S-a anunţat că autorităţile publice au susţinut dorinţa de a reanima activitatea unei asemenea instituţii sportive, care cândva a existat în centrul raional şi care s-a bucurat de popularitate nu numai în rândurile persoanelor în etate, ci şi al tineretului.

Din păcate, odată cu trecerea la cele veşnice a unor mari amatori ai acestor probe sportive, cum au fost Andrei Iaţco, Cornel Roşca, Constantin Aramă, clubul şi-a pierdut din atractivitatea de cândva, nu avea un sediu permanent.

Pentru ameliorarea situaţiei, în bugetul Primăriei oraşului Cimişlia pe anul curent a fost prevăzută o anumită sumă pentru salarizarea (ce-i drept, destul de  modestă) unui coordonator al Clubului de şah şi jocul de dame.

În discutarea acestei teme s-au încadrat şi alte persoane prezente. Eremei Lavric, jucător de dame, Matfei Dimitriu, care practică şahul, Iulia Spânu, directoarea Bibliotecii publice orăşeneşti „Mihai Eminescu” ș.a. au făcut o serie de propuneri vizavi de organizarea activităţii clubului.

Ei au fost susţinuţi de Gheorghe Verde, reprezentantul Federaţiei de Şah din Moldova, care a venit cu un şir de recomandări privind organizarea competiţiilor, a instuirii elevilor etc.

Spre cinstea satului Topala din raionul Cimişlia, în această localitate exsistă un asemenea club. Constantin Gheras, unul dintre membrii lui, a povestitt despre experienţa acumulată, inclusiv despre deplasarea în oraşul Basarabeasca, unde au fost susţinute partide amicale cu sportivi de acolo.

Asistenţa l-a ales pe Vladimir Carabulea în calitate de preşedinte al Clubului de şah şi jocul de dame din oraşul Cimişlia, el urmând să coordoneze activitatea acestei instituţii. Iar Ion Strogoteanu a fost votat în funcţia de vicepreşedinte.