Sute de businessmeni din diferite țări s-au întrunit la Cahul, la un forum de afaceri

„Investiții în regiune – Investiții în viitor” – acesta a fost sloganul celui mai mare forum internațional de afaceri organizat în premieră la Cahul.

Forumul a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova cu suportul Rețelei Europene a Întreprinderilor (Enterprise Europe Network), al Agenției de Dezvoltare Regională Sud și Consiliilor Raionale Cahul, Cimișlia, Leova, Taraclia și Basarabeasca.

Evenimentul a întrunit circa 250 de participanți din țară și din România, Ucraina, Iran, Turcia, Belarus.

Evenimentul a avut drept scop promovarea imaginii țării pe arena internațională, precum și a economiei autohtone, drept o țintă atractivă pentru dezvoltarea afacerilor și investițiilor, prin stabilirea și consolidarea relațiilor economice între agenții economici din regiunea de sud a țării și potențiali parteneri de peste hotare, ca rezultat al platformei de discuții create și oportunităților investiționale din regiune prezentate.

În mesajul de deschidere a evenimentului, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie, a menționat că evoluţia economică a oricărui stat depinde în mare măsură de dezvoltarea regională, care urmăreşte intensificarea şi diversificarea activităţilor economice, stimularea investiţiilor în sectorul privat, contribuie la reducerea şomajului şi creşterea nivelului de trai al populaţiei.

„Evenimentul de astăzi îşi propune să contribuie la consolidarea şi îmbunătăţirea relaţiilor economice dintre companiile din Republica Moldova şi potenţiali parteneri din România, Belarus, Ucraina, Turcia, Iran, dar şi din alte ţări, prin încurajarea competitivităţii produselor şi serviciilor, ca rezultat al creşterii competitivităţii acestora, prin crearea unei platforme de discuţii şi prezentare a oportunităţilor investiţionale din regiunea de sud a Republicii Moldova”, a declarat Sergiu Harea.

Potrivit lui Sergiu Harea, evenimentul de la Cahul este al doilea la număr, după forumul internaţional dedicat promovării economiei regionale, care s-a desfășurat pe data de 7 iunie 2017 în municipiul Bălţi şi s-a soldat cu rezultate promiţătoare pentru companiile din regiunea de nord a ţării.

„Este un eveniment care va aduce o contribuție semnificativă la eforturile depuse pentru consolidarea continuă a relațiilor dintre țările participante la acest forum. Raionul Cahul își dorește parteneriate și proiecte comune, care să susțină cu prioritate dezvoltarea economiei locale. De fapt, raionul Cahul are mult potențial în dezvoltarea economică, dar cel mai mare și de preț potențial al raionului sunt oamenii”, a precizat Ion Groza, președintele raionului Cahul, în discursul său.

La eveniment a participat și Iulia Costin, secretar general de stat la Ministerul Economiei şi Infrastructurii. Impresia generală despre climatul investițional din Moldova a secretarului de stat este că țara noastră are o poziție geografică favorabilă și regimuri comerciale atractive. Dânsa a enumerat și alte avantaje ale țării noastre, cum ar fi Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Acordul de liber schimb cu Turcia, apartenența la CEFTA, CSI, Organizația Mondială a Comerțului și la multe alte organisme internaționale.

„Vreau să cred că acest forum va fi, pe lângă o platformă foarte bună de discuții, de comunicare, un imbold pentru agenții economici să se intereseze despre ce posibilități sunt și, desigur, să-și găsească parteneri cu ajutorul cărora să-și dezvolte proiectele de afaceri”, a conchis Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul.

Vasile Plămădeală, consilierul pentru comerț din cadrul Delegației UE în Moldova, a declarat că, în contextul relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, în special, ale celor comerciale, a existat și există o evoluție pozitivă. Unul dintre factorii care contribuie la creșterea bilanțului comercial este Acordul de Liber Schimb semnat între RM și UE. Astfel, 65% din totalul exporturilor țării noastre merg spre statele din Uniunea Europeană. În această ordine de idei, Vasile Plămădeală a specificat că 15% din totalul produselor destinate exportului aparțin industriei producătoare de mașini, cablajelor etc., adică produselor care sunt relativ noi pe piața din țara noastră.

Evenimentul a fost urmat de o sesiune plenară, în cadrul căreia s-a discutat despre oportunitățile economice și investiționale ale Regiunii de Dezvoltare Sud.

Forumul s-a încheiat cu întrevederi bilaterale de afaceri B2B.

Sorina REMENTOVA[image lightbox=”yes” align=”left”]