Parteneriat muzeistic: Cimișlia-Soroca

   Săptămâna trecută, a fost organizată cea de a treia activitate din cadrul parteneriatului stabilit, în vara lui 2017, între Muzeul raional de istorie, etnografie şi artă din oraşul Cimişlia şi Muzeul raional de istorie şi etnografie din municipiul Soroca. Este vorba despre desfăşurarea, în localitatea de pe malul Nistrului, a expoziţiei pictorului şi sculptorului cimişlian Tudor Creţu.

  Sala de colţ a Muzeului raional de istorie şi etnografie din municipiul Soroca găzduieşte, de la sfârşitul lunii ianuarie, expoziţia personală a omului de arte de la Cimişlia, Tudor Creţu.

  În deschiderea expoziției, directorul acestei instituţii, Nicolae Bulat, a specificat: „Ne bucurăm că începem activitatea expoziţională din noul an cu prezentarea mai multor lucrări inedite ale pictorului şi sculptorului Tudor Creţu din oraşul Cimişlia. Venirea acestui artist plastic la Soroca se datorează faptului că între muzeul nostru şi cel de la Cimişlia există un acord de colaborare. La semnarea lui, acum o jumătate de an, ne-am gândit că iubitorilor de frumos din nordul şi din sudul Republicii Moldova le va fi interesant să se familiarizeze cu patrimoniul nostru cultural-istoric”. 

Pictorul şi sculptorul Tudor Creţu, la vernisarea expoziţiei sale de la Soroca
Vizitatorii soroceni admiră lucrările lui Tudor Creţu. Foto: Tatiana MITROFAN

  Tema a fost continuată de către directorul Muzeului raional de istorie, etnografie şi artă din oraşul Cimişlia, Alexandru Bulat, care a informat asistenţa că parteneriatul dintre cele nouă instituţii a început în luna august a anului trecut, când la Soroca a fost vernisată expoziţia sa de tablouri.

   După aceasta, în toamna lui 2017, cimişlienii au avut posibilitatea să admire lucrările lui Isaak M. Bilenki, pictor sorocean de la sfârşitul secolului XIX – prima jumătate a veacului trecut.

 

   În cadrul unui interviu acordat ziarului „Observatorul de Nord” din Soroc, Tudor Creţu a spus: „Mă bucur să mă aflu aici, în orașul de pe malul Nistrului. Tematica expoziției este Universul meu. Sunt lucrări de toate genurile. Peisaje, portrete, natură statică, sculpturi, schițe. Sper că  acestea vor bucura ochii vizitatorilor, iar studenții de la arte vor avea un pic de folos de la această expoziție”.

   Lucrările pictorului şi sculptorului Tudor Creţu vor fi admirate la Soroca până la sfârşitul iernii curente. 

Citește articolul integral în ediția ziarului din 2 februarie 2018.