ginecolog, maternitate, naștere, femei, maltratea, sistem medical, spital, medic,

Prim-ministrul Pavel Filip nu le-a răspuns celor 98 de mame, care au relatat grave abuzuri în sistemul medical

  Grupul format din 98 de mame, care care reclamă corupție, incompetență și rele tratamente în sistemul medical perinatal nu a primit nici până astăzi un răspuns din partea Guvernului. Deși petiționarele i-au cerut premierului Pavel Filip să intervină pentru a stopa abuzurile la scară largă, șeful Executivului nu a venit cu o reacție publică. Între timp, alte peste 4 500 de persoane au semnat o petiție prin care cer reforme în medicină. 

ginecolog, maternitate, naștere, femei, maltratea, sistem medical, spital, medic,
Imagine simbol: sursa e-sanatate.md

  În declarația înregistrată la Guvern pe 12 ianuarie 2018 și adresată premierului, mamele îi cereau acestuia ca în cel mult 14 zile să inițieze un control amplu al stării actuale a serviciului perinatal, atât privind nivelul de dotare cu tehnica necesară unei intervenții calitative, cât și din perspectiva nivelului de pregătire a cadrelor medicale, solicitare ignorată cu desăvârșire de Pavel Filip.

  ”Pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale este nevoie să cunoaștem situația la zi, iar asta a și fost una dintre cerințele adresate autorităților. Pe parcursul acestor două săptămâni am auzit foarte des acuzații în adresa femeilor semnatare, că nu raportează abuzurile imediat și nu își apără drepturile. Cu regret, înțeleg de ce nu o fac: pentru că nu au încredere în instituțiile de justiție și conducere. Indiferența cu care au fost tratate, o dată în plus, demonstrează acest lucru”, consideră Alina Andronache, co-autoare a petiției depuse la Guvern.

  Un răspuns formal a venit și din partea Oficiul Avocatul Poporului. Asta după ce, anterior, în cadrul unei întrevederi, aceștia au promis că vor veni cu un mesaj public de susținere a femeilor semnatare.
  ”Autoritățile greșesc când tratează subiectul superficial, mizând pe faptul că subiectul va fi absorbit de multe altele, aruncate pe arena publică pentru a ne distrage atenția. Semnatarele declarației și alte sute de femei care și-au povestit public experiențele traumatizante au înțeles în primul rând că anume tăcerea e cea care a crescut caracatița abuzurilor. O femeie care conștientizează asta – nu va mai fi niciodată la fel”, susține Anastasia Cucuruz, autoare a declarației.

  Potrivit grupului de inițiativă, doar Centrul Național Anticorupție și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au venit cu un răspuns complex și urmare a declarației și-au asumat angajamente de luptă cu abuzurile din sistemul medical.

  Amintim că pe 12 ianuarie 2018 la Guvern a fost depusă o declarație semnată de un grup format din 98 de mame. Documentul se referă la calitatea deplorabilă a serviciilor acordate în Republica Moldova în domeniul medicinei perinatale. Semnatarele au relatat situații revoltătoare din spatele pereților maternităților și le-au cerut autorităților să ia măsuri ferme și urgente pentru a remedia situația. Inițiativa a fost susținută de peste 30 de organizații neguvernamentale naționale și internaționale.

Referințe:

  Declarația mamelor care au avut de suferit:
  https://www.scribd.com/document/368983306/Declarația-mamelor-care-au-avut-de-suferit-in-urma-interacțiunii-cu-sistemul-medical-in-domeniul-perinatal-12-ianuarie

  Petiția persoanelor solidare, prin care se cer reforme în medicină:
  https://www.petitieonline.com/vrem_un_plan_de_aciuni_complex_pentru_imbuntirea_serviciilor_medicale_perinatale