Alexandru Ioan Cuza, 24 ianuarie, Ioan Cuza, mica unire, principate române, moldova

Sărbătoarea Unirii Principatelor Române la Gura Galbenei

  Scuarul „Alexandru Ioan Cuza” şi Liceul teoretic „Hyperion” au fost locurile principale din localitatea Gura Galbenei, raionul Cimişlia, unde miercuri, 24 ianuarie 2017, au avut loc ample manifestări consacrate aniversării a 159-a de la Unirea Principatelor Române.

  Evenimentul a început cu întâmpinarea cu pâine şi sare a oaspeţilor dragi din România: peste 40 de persoane (cadre didactice şi elevi din judeţul Prahova, în special din comuna Măgurele, înfrăţită cu gazdele acum cinci ani) au coborât din autocar, au desfăşurat un imens Tricolor şi s-au apropiat de bustul lui Alexandru Ioan Cuza din scuarul care-i poartă numele.

Mica Unire, sărbătorită la Gura Galbenei, Cimișlia. Foto: Gazeta de SUD
Mica Unire, sărbătorită la Gura Galbenei, Cimișlia. Foto: Gazeta de SUD

   După cuvântul de salut al lui Victor Stână, primarul satului, a urmat depunerea de flori la poalele soclului pe care se află chipul Domnitorului din partea Institutului Cultural Român cu sediul la Chişinău, a delegaţiei de peste Prut, a Consiliului Raional Cimişlia, a Societăţii istorice „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din oraşul Cimişlia, a instituţiei preuniversitare de învăţământ din localitate, a Primăriei Gura Galbenei. Au fost intonate imnurile de stat „Limba noastră” şi „Deşteaptă-te, române”.

   Cu un eseu despre semnificaţia Micii Uniri, cum mai este numită Unirea Principatelor Române de la 1859, a venit în faţa celor prezenţi Alina Baciu, elevă în clasa a XII-a la Liceul „Hyperion”.

   „Unirea de la 1859, a menţionat ea, este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea lui, la începutul acelui an, ca domnitor al ambelor principate—la 5 ianuarie în Moldova şi la 24 ianuarie în Ţara Românească”.

  Oratoarea a atras atenţia asupra faptului că Alexandru Ioan Cuza a schimbat faţa României prin înfăptuirea unui şir de reforme în domeniile agrar, educaţional şi fiscal, a secularizat averile mănăstireşti, la insistenţa lui au fost adoptate Codul Civil şi Codul Penal, alte legi necesare pentru modernizarea ţării.

Alexandru Ioan Cuza, 24 ianuarie, Ioan Cuza, mica unire, principate române, moldova
Mica Unire, sărbătorită la Gura Galbenei, Cimișlia. Foto: Gazeta de SUD

  Despre toate aceastea şi multe altele Alina Baciu şi colegii ei de studii au putut afla din expoziţia consacrată  temei în cauză, care este vernisată, pe holurile Liceului teoretic „Hyperion” din  satul Gura Galbenei, de către Institutul Cultural Român de la Chişinău.

  Apropo. Participanţii la sărbătoarea din satul Gura Galbenei au avut posibilitatea să  ia cunoştinţă de materialele unei alte expoziţii a Institutului Cultural Român, întitulată „România şi românii în Primul Război Mondial” şi desfăşurată în jurul bustului lui Alexandru Ioan Cuza.

  Pe marginea subiectului Unirii Principatelor Române au mai vorbit: Anastasia Balmuş, preşedinta Societăţii istorice „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din oraşul Cimişlia, Cecilia Stoica, profesoară de istorie din România, Valeriu Matei, preşedintele Institutului Cultural Român de la Chişinău.

  Nu a lipsit din cadrul sărbătorii nici programul artistic. Elevul Semion Chicerman a declamat o poezie, artiştii amatori din localitate au înterpretat câteva melodii patriotice, pentru ca în final publicul să se delecteze cu un recital al cantautorului Iurie Sadovnic-Orheianu.

   Festivităţile dedicate sărbătorii au continuat în incinta Liceului teoretic „Hyperion”. În aplauzele celor prezenţi, Ludmila Casian, directoarea Liceului, şi Claudia Iliescu, managera şcolii gimnaziale din comuna Măgurele, judeţul Prahova, România, au semnat Acordul de colaborare între cele două instituţii, care prevede impulsionarea relaţiilor reciproc avantajoase în domeniul instructiv-educativ. 

Alexandru Ioan Cuza, 24 ianuarie, Ioan Cuza, mica unire, principate române, moldova
Mica Unire, sărbătorită la Gura Galbenei, Cimișlia. Foto: Gazeta de SUD

   Se planifică, bunăoară, ca la 27 martie curent o delegaţie la fel de impunătoare din satul Gura Galbenei să participe la manifestarea „Pod de suflet peste Prut”, ce va fi organizată la Măgurele.

  Profesorii şi elevii ambelor instituţii şi-au oferit unii altora diplome, calendare şi alte cadouri, au aplaudat versurile proprii declamate de poetul academician Valeriu Matei, concertul bogat prezentat de gazde, dar şi melodiile solistului de muzică folc, Iurie Sadovnic-Orheianu. 

  Ca şi la bustul lui Alexandru Ioan Cuza, manifestarea a finalizat cu „Hora Unirii”, în care s-au prins şi vârstnicii, şi copiii.