Salvatorii participă la un exercițiu în cadrul Programului de prevenire și reducere a dezastrelor

 Testarea capacităților de comunicare, schimb de informații și aranjamente privind suportul țării gazdă, dar și perfecționarea managementului și a comunicării în situații excepționale de proporții. Acesta este scopul unui exercițiu de stat major, cu genericul „Cutremur 2018”, desfășurat, în perioada 23-24 ianuarie, în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI.

  Scenariul este unul devastator. Potrivit acestuia, „Republica Moldova a fost zguduită de un seism cu magnitudinea de 7,7 cu epicentrul la 84 km de orașul Cahul”. 

  „În urma cutremurului, au avut de suferit peste 2.000 de persoane, dintre care 50 au fost declarate moarte, iar 467 date dispărute. Totodată, seismul a afectat și starea economică a țării, fiind distruse peste 150 de construcții, dar și 304 case de locuit”, prevede scenariul în care trebuie să acționeze angajații IGSU.

  În această situație, Moldova trebuie să solicite asistență internațională, iar în calitate de țară gazdă este obligată să perfecteze toate procedurile necesare, pentru a gestiona situația și a beneficia de asistență.

  În cadrul aplicațiilor participă mai multe ministere și autorități care gestionează situația în cazuri de amploare. Aplicațiile de birou au loc în cadrul Programului de prevenire și reducere a dezastrelor pentru Europa de Est (PPRD East 2).