cocostârc, barză, cuib

Situația berzei de la Cimișlia, rămâne neschimbată (Foto/Video)

   De mai bine de o lună, în atenția întregii țări, a ajuns povestea tristă a unui cocostârc din Cimișlia, care, din anumite motive, a rămas să ierneze în cuibul natal.

  Localnicii au început să bată alarma acum o lună, când meteorologii anunțau temperaturi de până la -12 grade celsius în timpul nopții.

  De atunci și până în prezent, nici-o autoritate specializată în protecția păsărilor, nu s-a arătat a fi cointeresată în salvarea păsării care, deocamdată,  rezistă gerului și vântului aprig.

  Iurie Negară, din orașul Cimișlia, spune că au fost mai multe încercări de a captura pasărea, însă fără nici un rezultat.

cocostârc, barză, cuib
Barză în orașul Cimișlia, Foto: Gazeta de SUD/Daniel Aramă.

    „Din păcate, indiferența totală a instituțiilor abilitate în acest domeniu este una regretabilă. Temperaturile din timpul nopții sunt periculoase pentru pasăre, care nici nu are unde să se alimenteze. A fost o încercare de a prinde pasărea, au intervenit pompierii și autoritățile publice locale, însă, cocostârcul s-a speriat și a zburat din cuib. Am bătut alarma când era timp cald, am contactat organizația națională, abilitată în domeniul protecției păsărilor, însă aceștia ne-au dat doar indicații” – spune cu regret Iurie Negară, locuitor al orașului Cimișlia.

   Potrivit localnicilor, după câteva tentative de a captura pasărea de sine stătător, barza s-a speriat și înnoptează în alte cuiburi din regiune, ceea ce împiedică monitorizarea stării cocostârcului.

  Contactat de Gazeta de SUD, Președintele Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, Vitalie Ajder, a explicat de ce nu se intervine deocamdată, în cazul păsării.

  Potrivit acestuia, pasărea ar avea unele probleme la nivel hormonal, fapt ce nu o motivează să migreze. O altă cauză ar putea fi faptul că pasărea nu era pregătită de zbor îndelungat, la sfârșitul verii. Specialistul a mai menționat că nu există un motiv de îngrijorare atât timp cât pasărea poate zbura și să găsească hrană.

  „Dacă vom încerca acum să o prindem cu o plasă, riscăm să rănim pasărea, dar aceasta este și mai grav. În Republica Moldova nu există persoane care ar putea prinde pasărea, asemenea specialiști îi putem găsi în România și Ucraina. Păsările migratoare pot rezista și la temperaturi de -15, -20 de grade, deoarece temperatura corpului acestora este mai mare decât cea a corpului uman, 40-45 de grade. Pentru a-și menține temperatura corpului, acestea au nevoie de multă hrană”.

  Potrivit domnului Negară, localnicii sunt dispuși să adăpostească și să hrănească pasărea.

  „Un grup de pensionari a venit cu inițiativa de a colecta bani pentru hrana cocostârcului. Suntem descurajați de faptul că organele abilitate nu intervin să salveze pasărea.

  Ceea ce ține de capitolul „ meniul unui cocostârc”, acesta este foarte variat. Pasărea consumă insecte, viermi, larve, pești, amfibieni, șerpi, mamifere mici (cu precădere șoareci).

  În cazul în care bazinele acvatice se acoperă cu gheață, diversitatea hranei se reduce la șoarecii care trăiesc pe pajiști și terenuri arabile.

  „Șoarecii de pe lângă casă nu se recomandă a i se oferi unui cocostârc, deoarece aceștia pot fi otrăviți, fapt ce poate provoca moartea păsării. Mărimea hranei nu are o importanță atât de mare, deoarece berzele pot mânca șerpi cu lungimea de până la doi metri. Au fost cazuri când mâncau și popândăi” – a declarat Vitalie Ajder.

  Gerurile din această săptămână pun la încercare pasărea, dar și starea orășenilor, care sunt gata să-i vină în ajutor la prima ocazie. În cazul în care vor fi înregistrate temperaturi scăzute sub -10 grade, pasărea poate ajunge cu ușurință, timp de 24 de ore, până în sudul Bulgariei, unde temperaturile nu prezintă nici-un risc pentru ea.