Cum afli cine deține magazinul din cartier?

  Curiozitatea este o trăsătură fundamentală a ființei umane. Ea ne-a ajutat să evoluăm, spun istoricii. Dar omului i-a plăcut nu doar să descopere noi continente, ci și să știe câte oi are vecinul sau cu cine se iubește vecina; cât câștigă primarul sau cine deține magazinul din curtea blocului, scrie anticoruptie.md.

   Câte ceva putem afla din așa-numitele surse clasice, precum e presa ori gura satului. În unele cazuri însă, ne putem satisface curiozitatea stând în fața calculatorului. Tot de ce avem nevoie e #opendata, adică datele deschise.

  La noi, de regulă, datele deschise (bazele de date) sunt folosite de jurnaliști sau de cei din justiție. Însă, ele de aia și sunt deschise, pentru că sunt la îndemâna oricui. Toți cetățenii, în hotarele legii, au dreptul de a căuta, de a primi şi de a face cunoscute informaţiile oficiale.

  Astfel, să ne închipuim că ne frământă cine este proprietarul unui magazin din proximitate. Ne va lua cinci minute. Iată cum:

Aflăm compania

  Vom lua drept exemplu supermarketul Bonus, deschis recent pe str. Independenții din Bălți.

  Începi prin a merge la fața locului. De obicei, pe ușa de intrare scrie denumirea companiei căreia îi aparține magazinul. Dacă nu, atunci poți procura ceva, luând și bonul. Pe el, în partea de sus e scrisă denumirea companiei și codul ei fiscal. Cu aceste date te întorci la calculator.

  Accesează site-ul oficial al Camerei Înregistrării de Stat, adică baza de date care conține toate companiile din Republica Moldova. Urmând instrucțiunile din imagini, introduci codul fiscal în căsuța de căutare IDNO / cod fiscal.

 Vezi articolul integral aici.