Evoluează, Ansamblul de Datini și Tradiții din Comuna Miroslovești, Județul Iași, România,

Concert inedit la Cimișlia, în ajun de Sfântul Vasile

  Prima ediție a Concertului de Datini și Obiceiuri Românești s-a desfășurat la Cimișlia în ajunul sărbătorii creștine Sfântul Vasile.

  Zeci de cimișlieni au venit în centrul orașului pentru a asculta urăturile și colindele adunate din întreg raionul, dar și de peste Prut.

  Evenimentul, care a întrunit mai multe colective din localitățile Hârtop, Cimișlia, Selemet, Cenac și Batâr, a culminat cu prezentarea unui program special al oaspeților speciali din comuna Miroslovești, județul Iași. 

  Primul colectiv care a oprit plugul în centrul orașului a fost cel al discipolilor Centrului de Creație din oraș, aceștia fiind urmați de colectivele din comuna Hârtop, Selemet etc. Din programele urătorilor nu au lipsit nici tradiționalul dans al caprei, fiind tot mai lăudate în cadrul evoluției colectivelor, care au prezentat diverse tradiții și obiceiuri românești, specifice sărbătorilor de iarnă.

  Prima ediție a concertului i-a fascinat pe numeroșii cimișlieni, adunați în jurul pomului de crăciun din centrul urbei, ei având ocazia de a se încălzi la un foc vânătoresc și cu vin fiert, care a fost oferit tuturor doritorilor. 

Evoluează, Ansamblul de Datini și Tradiții din Comuna Miroslovești, Județul Iași, România,
Evoluează, Ansamblul de Datini și Tradiții din Comuna Miroslovești, Județul Iași, România,

  Evoluția rapsozilor Leonid Nenescu și Vasile Popovschi a fost una mai deosebită. Aceștia au prezentat un recital de urături  moștenite din moși-strămoș, fiind acompaniați de ansamblul vocal de bărbați „Cimișarii” .

  Oaspeții speciali ai primei ediții a Concertului de Datini și Obiceiuri Românești a fost colectivul „Ansamblul de Datini și Tradiții” din Comuna Miroslovești, Județul Iași, România, însoțiți de o delegație oficială în frunte cu primarul Constantin Cojocaru, și de membrii Asociației Grupului de Acțiune Locală „Codrii Pașcanilor”, în frunte cu Amelia-Carmen Sava.

   În luarea sa de cuvânt, primarul comunei Miroslovești, Constantin Cojocaru, le-a mulțumit din suflet cimișlienilor pentru invitația la concertul de datini și obiceiuri.

  „Astăzi mă simt ca și cum ați fi frații mei de suflet. Din partea comunității din Miroslovești și a ansamblului cu care am venit, vă urăm un an nou plin de bucurii, multă sănătate și să ne revedem cu bine și în anul 2019”, a menționat Constantin Cojocaru.

  Colectivul de peste Prut a prezentat publicului mai multe obiceiuri de iarnă, precum dansul urșilor, al caprelor și al cailor. La sfârșit de program, o horă mare a fost încinsă în jurul pomului de crăciun, însoțită de sunete de clopoței, strigături și dansuri ale urșilor și caprelor.

   Înainte de înmânarea unei diplome de participare oaspeților de peste Prut, primarul orașului Cimișlia, Gheorghe Răileanu, a ținut să menționeze că acest eveniment, care urmează să devină o tradiție pentru oraș, are drept scop promovarea culturii românilor.

    Directorul Casei de cultură din orașul Cimișlia, Radu Corlăteanu, a ținut să menționeze că evenimentul a fost foarte frumos, subliniind că acest eveniment contribuie foarte mult la promovarea culturii românești.

  Concertul este la prima ediție și a fost organizat  de către Primăria orașului Cimișlia, în colaborare cu Casa de cultură orășenească și Consiliul raional.