bani, lei, investiții, economie, business, afacere, subvenții, bani, valută, bancnotă

Subvențiile pentru agricultori au crescut cu 20% în anul 2017

  În anul 2017, agricultorii moldoveni au beneficiat, din partea statului de 900 milioane de lei. Banii au fost alocați din Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli pentru modernizarea sectorului agroalimentar, gestionarea durabilă a resurselor naturale și investiții în infrastructura fizică.
Potrivit Secretarului General de Stat al ministerului, Iurie Ușurelu, în anul curent, subvențiile oferite pentru agricultori au sporit cu circa 20%. bani, lei, investiții, economie, business, afacere, subvenții, bani, valută, bancnotă

  „În temeiul Legii bugetului de stat pentru anul 2017, în Fondul de subvenționare a producătorilor agricoli pentru anul curent au fost prevăzute mijloace financiare în mărime de 900 mln. lei, cu 200 mln lei mai mult decât anul trecut. Din suma totală, 520 mln au constituit finanțarea cererilor producătorilor agricoli, depuse pe parcursul anului curent, aferente măsurilor de sprijin,  iar o sumă de 340 mln. lei a fost achitată pentru restanțele față de cererile fermierilor din anul trecut. Totodată, din suma totală pentru anul curent a fost achitată  contribuția statului în Fondul Național al Viei și Vinului și cheltuielile de administrare a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural”, a menționat Secretarul General de Stat al ministerului, Iurie Ușurelu.
Nicolae Ciubuc, directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), a vorbit despre modul de repartizare și noile reguli de acordare a subvențiilor, bazate pe atingerea unor indicatori de performanțe. Totodată, Ciubuc a precizat că în perioada 1 iulie- 31 octombrie, agricultorii au avut posibilitatea de a depune cereri de sprijin financiar pentru anul 2017.

  „În cadrul AIPA au fost depusecirca 7800 de cereri de finanțare, în valoare totală ce au depășit 800 mln. lei. Până la sfârșitul anului vom reuși să oferim finanțare pentru 5 000 de cereri, iar circa 2700 de cereri, în valoare de pînă la 240 mln. lei vor fi finațate din Fond, anul viitor”, a precizat Nicolae Ciubuc, directorul  AIPA.

  În acest an au fost înregistrate și succese în agricultura națională. Astfel, a fost posibilă atragerea investițiilor în sector de peste 4,3 mlrd. lei, fiind create circa 3900 locuri de muncă, a crescut numărul de producători mici și mijlocii beneficiari de subvenții, iar 40% din solicitanți sunt femei, care au solicitat suport pentru investițiile realizate în plantații, sere, ferme zootehnice, infrastructura post-recoltare.
De asemenea, agricultorii au solicitat sprijin financiar  pentru tehnică și utilajele agricole, dezvoltarea plantaților multianuale înființate: prun, măr, cireș, cais și vișin, plantații de viță-de-vie și culturi bacifere, diverse echipamente de procesare a fructelor, legumelor, cerealelor, inclusiv carne, lapte, miere de albini. agricultura ecologică, etc.

  Potrivit informațiilor oferite de AIPA, în anul curent numărul dosarelor respinse a fost micșorat de 2 ori, comparativ cu anul 2016, dat fiind faptul că a sporit calitatea actelor aferente procesului de obținere a subvențiilor, ori, fermierii sunt mai responsabili.