colindători, urători, ceată, copii, tradiții, obiceiuri, iarnă, crăciun, sfântul vasile, anul nou, moldova

Sărbătorim două crăciunuri alături de alte 4 țări ale lumii, vezi care-s acestea

  În timp ce în toată lumea nașterea Domnului este sărbătorită o singură dată, cinci țări din lume, printre care și Republica Moldova, au două zile de sărbătoare oficiale în care este serbat Crăciunul – 25 decembrie și 7 ianuarie, anunță The Economist , citat de Agora.

  Anul acesta, Ucraina a declarat ziua de 25 decembrie sărbătoare oficială, alături de Crăciunul ortodox pe stil vechi, cel de pe 7 ianuarie. Astfel, ucrainenii s-au alăturat în celebrarea Crăciunului de două ori. În rând cu R. Moldova și Ucraina sunt și Belarus, Eritreea și Liban. 

colindători, urători, ceată, copii, tradiții, obiceiuri, iarnă, crăciun, sfântul vasile, anul nou, moldova
Imagine simbol, sursa: bucurestifm.ro

  Dublarea are origini în secolul al XVI-lea. În 1582, Papa Grigore al XIII-lea a aprobat o reformă a calendarului Iulian, care data din anul 45 înainte de Hristos. Mai multe țări europene au adoptat acest nou sistem calendaristic – Gregorian – imediat, pe când altor state schimbarea le-a luat secole. 

  Rusia a adoptat calendarul Gregorian în 1918, odată cu venirea sovieticilor la putere, însă biserica rusă, cea sârbă și cea georgiană au rămas fidele calendarului iulian, care întârzie cu 13 zile față de cel gregorian.

  În spațiul sovietic Crăciunul nu era o sărbătoare publică, însă după căderea URSS, succesorii puterii trebuiau să aleagă o dată pentru revenirea sărbătorii. Belarus a refuzat să aleagă, locuitorii țării aprobând atât ziua de 25 decembrie, cât și cea de 7 ianuarie, drept zile de Crăciun.

   Țara noastră a ales ziua de 7 ianuarie după căderea Uniunii Sovietice. „Ziua de 25 decembrie a fost adăugată la lista sărbătorilor oficiale în 2013 ca parte a vectorului european al țării”, notează The Economist.

  Liban, țara unde „pacea instabilă e menținută printr-o politică de celebrare a sărbătorilor religioase ale tuturor naționalităților care locuiesc în stat”, a recunoscut Crăciunul armenesc pe 6 ianuarie. În Eritreea, tinerii sărbătoresc Crăciunul pe 25, iar cei vârstinici pe data de 7.