De urat v-am tot ura la Leova

Raioanele din sud au intrat în febra sărbătorilor de iarnă

   Sărbătorile de iarnă încântă orice persoană prin feeria și momentele frumoase, petrecute alături de persoanele dragi. Sunetul clopoțeilor, al colindelor și luminițelor multicolore îndeamnă pe mic și mare să se adune lângă pomul de Crăciun din locuință sau din localitate.

   Apropierea noului an începe a fi vestită odată cu începutul manifestărilor publice, care au scopul de a promova tradițiile și faptele bune.

  La fel ca și în fiecare an, autoritățile publice locale contribuie la crearea unei atmosfere de sărbătoare pe străzile fiecărei comunități.

  Nici în acest an, primăriile mai multor orașe din sudul țării nu vor trece cu vederea sărbătorile de iarnă și tradițiile moștenite din moși-strămoși. Dacă unele autorități încă mai analizează programele evenimentelor ce urmează a fi desfășurate în următoarele două săptămâni, altele fac ultimele pregătiri pentru buna desfășurare a manifestărilor cultural-artistice.

Ștefan Vodă

  Startul sărbătorilor în raionul Ștefan Vodă a fost dat miercuri de către preșcolarii grădinițelor din localitate, care au desfășurat mai multe matinee tematice, la care a fost prezent Moș Crăciun. Evenimentele dedicate sărbătorilor și tradițiilor de iarnă au continuat joi în incinta bibliotecii orășenești, unde s-a desfășurat evenimentul „Ora Creației”, cu participarea mai multor oameni de creație din localitate. O paradă a portului popular urmează să aibă loc astăzi, în centrul localității. 

  Potrivit viceprimarului orașului, Sergiu Moloman, evenimentele vor continua cu desfășurarea caravanei colectivelor artistice din raion, în incinta casei de cultură, cu începere la ora 19:00, în seara zilei de luni, 25 decembrie. Jocurile în jurului bradului, alături de Moș Crăciun, se vor desfășura în perioada 29-31 decembrie, urmând să culmineze cu evenimentul „Medalion de Revelion” și focuri de artificii, în Piața Libertății din oraș,în seara dintre ani. În noul an, sărbătoarea literară „La Steaua” și acțiunea de caritate „Cu drag pentru ai mei” urmează să-i bucure și pe cei care-s mai triști ca noi.

Căușeni 

  Autoritățile orașului Căușeni le-au pregătit cetățenilor o surpriză frumoasă în acest an. Este vorba despre un nou brad cu o înălțime de 11 metri, care a fost cumpărat recent de către primărie. 

Pomul de Crăciun din orașul Căușeni

Leova

 Autoritățile leovene au dat start manifestărilor dedicate sărbătorilor de iarnă prin inaugurarea pomului de Crăciun, în seara zilei de ieri.

 Potrivit Alionei Crețu, directoarea casei de cultură din localitate, manifestările vor continua mâine, cu un vast program artistic în incinta căminului cultural. Matineul pentru copii, „În ospeție la Moș Crăciun”, urmează să aibă loc cu trei zile mai târziu, cu începere de la ora 11:00.  

De urat v-am tot ura la Leova
De urat v-am tot ura la Leova

 La data de 28 decembrie, urmează să aibă loc un spectacol în incinta Centrului de creație și să fie dat startul manifestărilor „Carnaval 2018”. În seara dintre ani, autoritățile anunță un program spectaculos cu focuri de artificii. 

Cimișlia

  Programul cultural al autorităților de la Cimișlia, de asemenea, se anunță a fi unul deosebit. Cimișlieniiau intrat în febra sărbătorilor de iarnă în seara zilei de marți, 19 decembrie, când  au fost aprinse luminițele pomului de Crăciun.

  Pe lângă tradiționalele matinee, desfășurate în incinta instituțiilor de învățământ, în perioada 26-27 decembrie, cimișlienii sunt așteptați să asculte urăturile preșcolarilor din localitate. Un alt eveniment, care a devenit o tradiție frumoasă acimișlienilor, este desfășurarea Galei Tinerilor din Cimișlia, în cadrul căreiaurmează a fi premiați tinerii activi din oraș.

  Seara dintre ani urmează a fi dirijată de primarul urbei, Gheorghe Răileanu. După tradiționalele focuri de artificii și servirea unei cupe de șampanie, vor fi anunțați câștigătorii concursului „Cel mai frumos pom de Crăciun este în curtea Mea”.

Cahul

   Atmosferă de sărbătoare se simte și în Cahul. Un spectacol deosebit de Crăciun urmează să aibă loc duminică în incinta Palatului de Cultură „Nicolae Botgros” din municipiul Cahul.

   Aceeași instituție culturală va fi gazda mai multor spectacole de sărbătoare în perioada 27-29 decembrie. Miercuri, discipoliiCentrului de Creație a Copiilor ,,Miorița” vor susține un program artistic, cu începere de la ora 11:00.

  Următoarele două zile, de asemenea, vor fi rezervate colectivelor artistice ale palatului, care ne vor întoarce acasă, de Crăciun. Foaierul palatului va găzdui în după-amiaza zilei de vineri și o serbare pentru toți copiii municipiului.

  Ultima seară a Anului Cocoșului de Focva fi petrecută printr-un program distractiv în piața principală a orașului, însoțit de un minunat spectacol de focuri de artificii.

   Manifestările cultural-artistice dedicate sărbătorilor de iarnă urmează a fi desfășurate în toate localitățile din sudul țării, atât în ajun de Anul Nou, 2018, cât și în prima jumătate a lunii ianuarie a anului viitor. Totodată, urmează a fi organizatenumeroase colectări de fonduri și acțiuni de caritate, pentru a aduce zâmbete pe fețele celor mai triști ca noi.