Experiența brutarilor italieni va fi împărtășită tuturor doritorilor din sudul țării

    Un nou proiect de anvergură regională a fost lansat la Cimișlia, în cadrul unei sesiuni de informare a agenților economici din sudul țării, care au afaceri în domeniul panificației, morăritului și fabricării de pizza.

  Astfel, pe parcursul anului 2018, Agenția de Dezvoltare Regională Sud va implementa proiectul „NON SOLO PANE”, în cadrul căruia tinerii antreprenori din regiune, dar și cei cu experiență în business, care doresc să se dezvolte și să-și extindă afacerea, vor fi instruiți de brutari cu renume și cu experiență avansată din Italia.

  Începând cu luna martie a anului viitor, urmează a fi lansate cursurile de formare profesională în domeniile brutărie, patiserie și administrare a afacerii.

  Interesul față de eveniment a fost manifestat de circa 50 de antreprenori din raioanele Cahul, Leova, Cantemir, Căușeni, Ștefan Vodă, Taraclia, Basarabeasca și Cimișlia, care își desfășoară activitatea în industria de morărit, panificație și patiserie, alimentație publică, precum și persoane revenite acasă de peste hotare, interesate să inițieze în Moldova o afacere cu miros de pâine. 

  „M-a intrigat faptul că vor veni și experți în domeniul panificației din Italia. Pe lângă morărit, aș vrea să-mi extind activitatea și să fabricăm produse de panificație de calitate. Trebuie să ne dezvoltăm. Dacă nu investești și nu riști, nu poți avea profit. Important este că vom fi instruiți de profesioniști din Occident. Sper că baza pe care o clădesc acum să le fie de ajutor copiilor și nepoților mei”, spune Vasile Gavril din satul Borogani, raionul Leova.

   Proiectul implementat de către ADR Sud, în parteneriat cu provincia Novara din Italia, are drept scop instruirea tuturor doritorilor pentru obținerea noilor cunoștințe în domeniul fabricării produselor de panificație.

  După ce va fi identificat orașul cel mai accesibil pentru populația din regiunea de sud a țării, urmează a fi instalate utilajele aduse din Italia, unde vor fi instruiți toți doritorii. 

  Natalia Arman a deschis o pizzerie în orașul Cahul, acum 13 ani Ea speră că experiența italienilor o va ajuta să prospere în domeniul patiseriei și fabricării de pizza.
 
  Secretul succesului: tehnologiile noi și secretele culinare  

  „Mi-ar fi interesant să cunosc produse și utilaje noi și moderne. Nu este nici un antreprenor care nu și-ar dori să-și extindă afacerea și veniturile. Nu preconizam extinderea pizzeriei, dar dacă sunt oportunități, nu cred că ar trebui să refuz. Ar fi bine ca și angajații în câmpul muncii să ia cunoștință de noile tehnologii și secrete. Dar problema cadrelor este una acută în prezent, acestea vor obține o experiență nouă și vor merge peste hotare, cu un bagaj de cunoștințe în plus. Ar fi foarte bine ca procesul de instruire să aibă loc la Cahul, deoarece am putea să ne permitem să implicăm mai mulți angajați în instruire”, a afirmat Natalia Arman.   

   De asemenea, un interes sporit pentru evenimentul dat a fost manifestat și de antreprenori din autonomia găgăuză, care au considerat oportună posibilitatea de a învăța să coacă pâine bună, după rețete tradiționale, dar și pizza italiană sau panetone (cozonac cu stafide), produse care au devenit tot mai solicitate pe piața Republicii Moldova, grație concetățenilor noștri aflați în Italia.

  În cadrul întrunirii au fost prezentate detaliile privind desfășurarea cursurilor de formare profesională și criteriile de selectare a participanților. De asemenea, au fost identificate principalele probleme și eventualele provocări în procesul de inițiere și desfășurare a afacerii în Republica Moldova.

  Participanții au mai fost informați despre posibilitățile de finanțare sub formă de grant, pentru procurarea utilajelor moderne și despre oportunitățile oferite de către Incubatoarele de Afaceri în inițierea și desfășurarea micului business.

  „În anul 2012, am stabilit relații cu provincia Novara. Unul dintre obiectivele propuse atunci a fost dezvoltarea economică a regiunii de sud a țării noastre. Partenerii noștri din Italia sunt deschiși pentru a colabora și dota cu echipament modern agenții economici din regiune. Vor fi planificate cursuri în domeniul patiseriei, panificației, producerii de pizza și managementului eficient al unei afaceri. Dacă vor fi solicitări din partea vorbitorilor de limbă rusă sau a altor doritori de a participa la cursuri, vom forma noi grupuri, pentru a satisface toate solicitările”, a menționat Oxana Cazacu, șefa secției de cooperare și atragere a investițiilor din cadrul ADR Sud.
 
  La final, participanții au beneficiat de o sesiune de discuții individuale și de grup cu invitații evenimentului, Claudio li Calzi și Albino Irali.

  Totodată, Claudio li Calzi, business-consultant pentru investitori italieni în România și Republica Moldova, precizează că partea italiană va finanța utilajul și echipamentul necesar pentru desfășurarea cursurilor de formare profesională.

  „Obiectivul nostru de bază este de a forma profesioniști de calificare înaltă pentru angajatorii autohtoni și internaționali, totodată, de a informa noii antreprenori din acest domeniu privind posibilități de finanțare pentru obținerea utilajului necesar în desfășurarea activității”, a declarat unul dintre inițiatorii proiectului, antreprenorul italian Albino Irali. Acesta se ocupă de 40 de ani cu construirea, montarea și  vânzarea cuptoarelor electrice de orice dimensiune pentru brutării, pizzerii, restaurante și patiserii, precum și a altor echipamente și accesorii pentru brutării.

  Proiectul „NON SOLO PANE” vizează desfășurarea cursurilor de formare profesională în domeniile brutărie și patiserie în Republica Moldova, cu aplicarea metodologiei de instruire în stil italian.

  Instruirile vor fi desfășurate gratuit de către profesorul italian Giovanni Meli, care are o experiență de 25 de ani în domeniul brutăriei și 20 de ani în învățământul profesional din provincia Novara.