Traversare mai rapidă a frontierei Moldo-Ucrainene, grație punctelor de control comun

  Timp mai puțin pentru traversarea punctului de trecere a frontierei Moldo-Ucrainene – ”Palanca”, după ce a demarat controlul comun moldo-ucrainean. 

  Lansarea controlului comun în ptf Palanca s-a realizat în prezența conducătorilor autorităților de frontieră și vamale ale Republicii Moldova și Ucrainei, Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova, EUBAM, Ambasadei Ucrainei în RM, reprezentanților mass-media și autorităților publice locale.

Punctul de trecere a Frontierei – Palanca, foto: border.gov.md

  Având în vedere experiența pozitivă și benefică a controlului comun în mai multe puncte de trecere, Guvernul Republicii Moldova și Ucrainei au decis să extindă această practică și la alte puncte de trecere situate pe întreaga linie a frontierei moldo – ucrainene.
  Această activitate însumă o serie de avantaje atât pentru participanții la traficul transfrontalier, dar și pentru angajații instituțiilor de frontieră și vamale: utilizarea în comun a infrastructurii și a echipamentelor, care duc la excluderea cheltuielilor suplimentare de amenajare și întreținere; punerea în aplicare a principiului ONE-STOP, care ar reduce la minim posibil timpii de așteptare în punctele de trecere, dar și la optimizare a procedurilor de control; crearea condițiilor favorabile pentru trecerea frontierei de stat a persoanelor, a vehiculelor și a mărfurilor; îmbunătățirea măsurilor de control asupra acțiunilor ilicite, în care ar putea fi atrași angajații, ceea ce ar eficientiza combaterea corupției.

   De asemenea, a fost anunțată lansarea oficială a patrulării comune pe segmentul central (transnistrean) al frontierei moldo-ucrainene. Este o acţiune inedită la hotarul moldo-ucrainean şi are menirea de a consolida cooperarea bilaterală şi spori nivelul de securizare a frontierei de stat comune, prin implementarea noilor forme de supraveghere a frontierei în corespundere cu cerinţele şi practica Uniunii Europene.
   
  Patrularea comună pe segmentul transnistrean va avea loc doar pe teritoriul Ucrainei, iar angajații Poliției de Frontieră vor fi în calitate de experți.

  În prezent la frontiera moldo-ucraineană este organizat controlul comun în șapte puncte de trecere: „Criva-Mamalîga“, ”Meveja-Zeleonaia“, ”Briceni – Rosoșanî“, ”Larga – Kelmenți „,” Giurgiulești – Reni“, „Palanca – Maiaki-Udobnoe” și „Pervomaisc – Cuciurgan”.