Două şedinţe extraordinare ale Consiliului Raional Cimişlia

  În mai puţin de o lună de zile, la Cimişlia au avut loc două şedinţe extraordinare ale Consiliului raional.

  Prima a fost convocată la 17 noiembrie, în cadrul căruia Mihai Olărescu şi-a prezentat demisia din funcţia de preşedinte al raionului Cimişlia. Consilierii au acceptat atunci două propuneri. Prima a fost că s-a luat act de cererea de plecare din acest post a lui Mihai Olărescu şi s-a anunţat vacantă funcţia de preşedinte al raionului Cimişlia. Iar a doua – vicepreşedintele raionului Cimişlia, Iurie Răileanu, să exercite interimatul de preşedinte al acestei unităţi teritroial-adfministrative pe parcursul unei luni de zile.
  Pentru fiecare  propunere s-a pronunţat majoritatea consilierilor prezenţi la acea şedinţă. Dar decizia pe marginea chestiunii examinate nu a fost votată în ansamblu, şedinţa nu a fost declarată închisă, consilierii părăsind întrunirea.

Votarea în ansamblu a deciziei Consiliului Raional Cimişlia în cadrul părţii a doua a şedinţei extraordinare începută la 17 noiembrie şi încheiată la 12 decembrie 2017

  Peste 24 de zile, adică marţi, 12 decembrie curent, acea şedinţă extraordinară a Consiliului Raional Cimişlia a fost continuată. 23 din cei 25 de consilieri prezenţi în sală au votat decizia în întregime, doi abţinându-se. Dat fiind faptul că legislaţia Republicii Moldova prevede că deciziile consiliilor raionale intră în vigoare la data adoptării, Mihai Olărescu se consideră eliberat din funcţia de preşedinte al raionului Cimişlia de la 12 decembrie a.c. Tot de atunci este vacantă funcţia în cauză, iar Iurie Răileanu execută atribuţiile de preşedinte interimar al acestei unităţi teritorial-administrative.

   Pentru aceeaşi zi a fost convocată a doua şedinţă extarordinară din ultima vreme a Consiliului Raional Cimişlia. La propunerea consilierului raional Sergiu Balan din satul Cenac, asistenţa a cinstit, printr-un moment de reculegere, memoria Regelui Mihai I al României.

   Ordinea de zi a şedinţei extraordinare prevedea discutarea a cinci chestiuni, dar consilierul raional Gheorghe Netedu a propus ca patru dintre ele să nu fie examinate, menționând că aprobarea bugetului raional pentru anul 2018 în prima şi a doua lectură este imposibilă, fiindcă proiectul de buget nu a fost discutat în cadrul comisiilor consultative de specialitate ale Consiliului raioanl şi nici la şedinţele fracţiunilor. Iar cât privește chestiunea despre modificarea bugetului raional aprobat pentru anul 2017 nu poate fi făcută, căci materalele prezentate de către Direcţia finanţe a Consiliului raional sunt incomplete. Consilierii au fost de acord cu propunerile acestea.

  Tot Gheorghe Netedu a venit cu o completare la ordinea de zi a noii şedinţe extraordinare a Consiliului Raional Cimişlia, care, de asemenea, a fost acceptată….

    Citește articolul integral în ziarul Gazeta de SUD, ediția din 15.12.2017.