scheme, corupție, firme, companii, președinți de raioane

Cei mai „săraci” președinți de raioane sunt în sudul țării

   Moldovenii din raioane o duc de la o zi la alta, aflându-se cel mai des la limita sărăciei, dar sunt conduși de șefi care nu o duc mai rău decât deputații sau miniștrii de la Chișinău.
   Președinții de raioane se evidențiază prin traiul boieresc, administrând afaceri prospere și sute de hectare de teren agricol, locuiesc în case de lux sau conduc adevărate bijuterii pentru care garajele devin neîncăpătoare, scrie moldNova.

scheme, corupție, firme, companii, președinți de raioane
Imagine simbol, sursa: radioorhei.info

  Potrivit declarațiilor de avere prezentate pentru anul trecut, conducătorii raioanelor din Republica Moldova nu o duc mai rău decât miniștrii sau deputații de la Chișinău, majoritatea venind din mediul de afaceri.
  Unii chiar sunt niște adevărați latifundiari, deținând sute de terenuri, imobile spațioase și automobile de lux.
  Informațiile prezentate arată că cei mai bogați președinți sunt cei care administrează raioanele din nord, iar unii ascund foarte multe despre prețul proprietăților și bunurilor deținute.
   Cel care conduce topul conducătorilor de raioane cu cele mai multe terenuri, dar și cu o avere la care mulți moldoveni pot doar visa este președintele raionului Florești, Ștefan Paniș. Acesta deține 240 de terenuri agricole, în valoare totală de sute de mii de lei, și a obținut dividente de 825.000 de lei de la firma Pan-Clip pe care o administrează prin cota de 75% pe care o are.

  Membru al partidului Democrat din Moldova, Paniș mai este proprietarul a două terenuri de construcții de 6.000 de dolari, respectiv de 33.600 de lei, a unei case de 150.000 de lei, precum și alteia care nu este finisată și nu se știe care este valoarea acesteia. Șeful de raion și-a cumpărat anul trecut cu 28.000 de euro un automobil Hyundai Santa Fe. Acesta este acționar la o bancă importantă din Republica Moldova și are un depozit bancar de 700.000 de lei.

  Unul dintre cei mai „săraci” președinți de raion din sudul țării, este și Nicolae Gorban de la Căușeni, care de asemenea este membru PDM.  Potrivit moldNova, acesta s-a remarcat prin averea impresionantă pe care o deține, care pe lângă terenuri de 250.000 de lei, susține că deține zece autoturisme dintre care patru sunt de marca Mercedes, valoarea totală a acestora ajungând la ordinul sutelor de mii de lei.
  Totuși, cel mai scump este un camion DAF de 400.000 de lei. Gorban spune că locuiește într-o casă de 48.660 de lei, fiind proprietar al unui garaj și a altor bunuri de peste 317.000 de lei. Șeful de raion deține firma Testaprim-Auto.

  De la afaceri cu produse petroliere, Nicolae Molozea a ajuns să conducă raionul Ștefan-Vodă. El spune că a primit prin moștenire patru terenuri agricole de câteva zeci de mii de lei, deține o casă de 177.630 de lei, patru apartamente, două de circa 37.000 de lei și două neevaluate, precum și 10% din firma Elex, în valoare de 50.000 de lei. 

   Fostul președinte al raionului Cimișlia, Mihai Olărescu, a ajuns în această funcție după ce a făcut afaceri în comerț și construcții. Acesta a obținut anul trecut 60.000 de lei din darea în arendă a unor spații, deține șase terenuri din alte categorii, dintre care doar două evaluate, unul de 230.986 de lei și altul de 10.240 de lei.
   Olărescu este proprietarul a trei apartamente dintre care cel mai mare are 240 de metri pătrați, fiind prezentat costul unui alt apartament, de 68 de metri pătrați (59.200 de lei).  Fostul președinte deține două automobile, unul de model Hyundai și altul de model Skoda, de 36.000 de lei, respectiv de 15.000 de euro. Mihai Olărescu face afaceri prin intermediul firmelor Meridian Mall și Global Lux.

  Președintele raionului Cahul, Ion Groza, a declarat două case, una dintre ele fiind evaluată la 227.745 de lei, iar costul celeilalte nu îl indică, fiecare cu suprafețe ce depășesc 100 de metri pătrați. De asemenea, acesta deține un automobil de marca Volvo de 75.000 de lei, cumpărat în 2012.

  Un alt reprezentant PDM, președintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu, declară o casă de locuit fără a-i indica prețul, două apartamente de circa 12.380 de lei și, respectiv, 97.790 de lei, un automobil Toyota RAV-4 de 95.000 de lei, iar anul trecut a donat un apartament de 367.589 de lei și deține 4% din Constructorul Cantemir.

Președintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu. Foto: cantemir.md
Președintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu. Foto: cantemir.md

  Ion Gudumac de la Leova este proprietar a 20 de terenuri agricole, a unei case de locuit de circa 120.000 de lei și a altor patru bunuri imobile de câteva zeci de mii de lei, conduce un Mercedes Vito de 140.000 de lei, are depozite la bancă de peste jumătate de milion de lei, precum și o cotă parte în societatea Leovin, dar și un credit de 496.000 de lei.

  Printre cei mai „săraci” șefi de raioane este Chiril Tatarlî de la Taraclia care are două terenuri intravilane, de 80 de metri pătrați, fără cost, o vilă de 50.000 de lei și un apartament de 150.000 de lei, deține un Suzuki de 1.850 de euro.

  Președintele celui mai mic raion din țară, Piotr Slusari, spune că deține un teren intravilan și unul agricol, o casă de 122,7 metri pătrați de 49.360 de lei, precum și un automobil Toyota Avensis, de 80.000 de lei.

  Citește articolul integral aici.