Pesta porcină africană depistată la un mistreţ împuşcat în raionul Cimişlia

  Comisia pentru situaţii excepţionale din raionul Cimişlia s-a întrunit, în dimineaţa zilei de 8 decembrie curent, pentru a examina chestiunea „Cu privire la măsurile de eradicare şi profilaxie a pestei porcine africane la mistreţi”.

  După cum a informat Ion dascăl, şeful Secţiei sănătatea animalelor din cadrul Direcţiei raionale pentru siguranţa alimentelor, în data de 22 noiembrie 2017, au fost confirmate trei zone infectate de virusul acestei boli: în fondul forestier al Întreprinderii de stat „Silvo-Cinegetică Cimişlia”, în raioanele Cahul şi Orhei.

  Iar relativ nu demult, la începutul lunii curente, un alt focar a fost confirmat în localitatea Cărpineni din raionul Hânceşti.

La tribună, Ion Dascăl, şeful Secţiei sănătatea animală a Direcţiei raionale pentru siguranţa alimentelor

  Referindu-se la cazul de pestă porcină africană din teritoriul aflat în subordine, Ion Dascăl a comunicat că, la 12 noiembrie a.c., a fost organizat vânatul de mistreţi în fondul forestier al Ocolului silvic Zloţi.
  Pe parcursul acestuia, a fost împuşcat un porc sălbatic în cantonul nr.7, parcela nr. 43, aflată în apropierea traseului dintre satele Zloţi şi Codreni.

  Animalul vânat avea o greutate de aproximativ 150 de kilograme şi vârsta cuprinsă între doi şi trei ani. El a fost transportat în zona de odihnă de la periferia Zloţilor, unde o parte din carne a fost împărţită, fiecăruia dintre participanţii la vânătoare revenindu-i câte 4-5 kilograme.

  Cealaltă carne a fost preparată şi consumată pe loc, iar resturile de la tranşare au fost îngropate în apropiere.

  În total, au fost prezenţi 13 vânători din localitate, dar şi din comunele Hârtop, Lipoveni, din satele Mihailovca, Selemet, Ialpug, Gura Galbenei şi Schinoşica.

 

  Suspiciunile, confirmate de un laborator din Spania

  Şeful Secţiei sănătatea animală din cadrul Direcţiei raionale pentru siguranţa alimentelor a relatat şi despre măsurile luate până acum. Astfel, 30,4 kilograme de carne din mistreţul vânat au fost sechestrate şi nimicite, s-a dezinfectat locul unde a fost tranşat porcul sălbatic împuşcat, au fost examinate clinic şi luate sub supraveghere animalele domestice care aparţin participanţilor la acea vânătoare etc.

   Comisia pentru situaţii excepţionale din raionul Cimişlia a adoptat o decizie prin care a aprobat un plan complex de măsuri privind eradicarea şi profilaxia pestei porcine africane la mistreţi, a pus o serie de sarcini concrete Direcţiei raionale pentru siguranţa alimentelor, Întreprinderii de stat „Silvo-Cinegetică” Cimişlia, autorităţilor publice locale de nivelul unu, Direcţiei agricultură şi industria prelucrătoare a Consiliului raional, altor structuri, în vederea combaterii şi prevenirii acestei maladii periculoase. 

  Mai multe detalii găsiți în ziarul Gazeta de SUD, ediția din 15.12.2017.