vaccin, doctor, imunizare, medic, spital, proceduri, consultație

Noile vaccinuri contra HPV, motiv de îngrijorare pentru părinți?

  Începând cu 7 decembrie curent, în Republica Moldova se desfășoară programul de imunizare contra Human Papiloma Virus (HPV), un virus extrem de contagios, fiind frecvent întâlnit, după cancerul la sân.

  Circa 17.000 de doze au fost distribuite în întreaga țară, fiind predestinate pentru fetițele născute în anul 2007, urmând ca cea de-a doua procedură de vaccinare, să aibă loc începând cu luna iunie a anului viitor.

  De asemenea, Ministerul Sănătății anunțase anterior, că începând cu luna aprilie a anului 2018, urmează să fie vaccinate cu prima doză de vaccin,  fetițele născute în anul 2008, urmând ca cea de-a doua doză să le fie administrate în lunile octombrie – noiembrie, a anului viitor.

  Scopul acestei campanii de imunizare este alinierea țării noastre cu celelalte 33 de țări Europene, și a altor 74 de țări din întreaga lume, care au optat pentru imunizări cu acest tip de vaccin.

   Vaccinul contra HPV a ajuns în țară la sfârșitul lunii noiembrie, odată cu demararea Campaniei de instruire a lucrătorilor medicali, care, începând cu 7 decembrie, au început administrarea vaccinului pentru circa 15.000 de fetițe din țară.

  Deocamdată vaccinul nu este obligatoriu pentru copii, însă, responsabilii din domeniul sănătății, intenționează ca pe viitor, această să fie obligatorie.vaccin, medic, injecții, medicamente,

  În pofida îndemnurilor lucrătorilor medicali, nu toți părinții au fost gata să accepte noul vaccin. 
 Patru copii din satul Mihailovca, raionul Cimișlia, și un alt copil din satul Valea Perjei a aceluiași raion, nu au putut fi vaccinați din cauza dezacordului părinților sau a necunoașterii tutorilor copiilor despre existența unui astfel de vaccin.

  Vaccinul Gardasil are menirea de a proteja împotriva tipurilor 16 și 18 al papiloma virus, care sunt responsabile de dezvoltarea cancerului de col uterin la femei sau cancer genitoanal la bărbați. De asemenea, acesta urmează să protejeaze noua generație, și împotriva tipurilor 6 și 11 al virusului papiloma uman, responsabile de negii genitali.

    Înainte de administrarea vaccinului nu este necesară consultația vreunui specialist, precum ginecologul etc. Tot de ce este nevoie, este avizul medicului de familie. Condiția primordială care face vaccinul să fie efectiv, este ca persoana căreia îi este administrat acesta, să nu aibă începută o viață sexuală.

  Simptomele în cazul cancerului de col uterin apar foarte tardiv și pentru că acesta se dezvoltă lent, femeilor cu vârsta cuprinsă între 25-61 li se recomandă să facă o dată la trei ani screening-ul de col uterin. Acesta se face la medicul de familie sau asistentul medical, gratuit, indiferent de faptul dacă sunteți sau nu, asigurată medical.

   Vaccinurile HPV, au fost testate mai bine 15 ani, înainte ca acestea să fie licențiate și distribuite pe piață, în cadrul unor studii clinice importante. Potrivit studiilor, desfășurate în mai multe țări, odată cu introducerea în cadrul calendarelor de imunizare în mai multe țări, vaccinul și-a demonstrat eficacitatea, fiind înregistrat un număr mai mic de îmbolnăviri cu cancer de col uterin.

  Cele circa 35 de mii de vaccinuri, au fost donate țării noastre, de către Alianța Globală pentru vaccinuri și imunizare(GAVI), fiind economisiți circa 200.000 de dolari.

  În perioada anilor 2019-2025, Republica Moldova, cu sprijinul UNICEF, va putea achiziționa vaccinul la un preț redus, de 4,6 dolari per doză. În prezent, un astfel de vaccine pe piața mondială, costă aproximativ 90 de dolari pentru o doză.

   Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în anul 2012 la nivel global erau 630 de mii de cazuri noi de cancer în rândul femeilor dintre care 530 de mii erau cancer de col uterin. Acest tip de cancer a provocat tot în anul 2012 peste 260 de decese. Potrivit specialiștilor toate cazurile de cancer de col uterin ar putea fi prevenite prin programe de screening cervical bine organizate și vaccinare contra HPV la vârsta adolescenței.