Sfaturi practice de alegere a ghirlandelor

 În ajunul sărbătorilor de iarnă, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței, vine cu mai multe recomandări pentru populație, întru informarea societății cu privire la alegerea corectă a decorațiunilor și instalațiilor electrice.

  Astfel, ghirlandele luminoase trebuie să fie însoţite de următoarele avertizări:

  • a nu se scoate sau insera lămpile când ghirlanda este racordată la reţeaua de alimentare:
  • pentru ghirlandele luminoase cu lămpi montate în serie, altele decât ghirlandele luminoase sigilate, a se înlocui imediat lămpile uzate cu alte lămpi având aceeaşi tensiune şi putere nominală, pentru evitarea încălzirilor: această cerinţă nu se aplică ghirlandelor sigilate;
  • a nu se racorda ghirlanda la reţeaua de alimentare, în stare ambalată.

  Ghirlandele luminoase obişnuite, trebuie să fie însoţite de o indicaţie care să arate că sunt destinate pentru utilizări numai în interior.

  Astfel, ghirlandele destinate utilizării în exterior, trebuie să fie echipate cu o fişă de priză protejată împotriva stropilor de apă sau să fie adaptabile la o conexiune permanentă cu un cablaj fix prin intermediul unei cutii de conexiuni.   Lungimea cablului între fişă şi prima dulie, pentru toate tipurile de ghirlande, nu trebuie să fie mai mică de 1,5 m.

  Ghirlandele destinate utilizării la o tensiune nominală cuprinsă între 50 și 1 000 V pentru curentul electric alternativ și între 75 și 1500 V, pentru curentul electric continuu trebuie să dispună de declarație de conformitate  bazată pe o decizie luată în urma unei evaluări, prin care producătorul sau reprezentantul său autorizat confirmă cu certitudine că produsul este conform cu cerinţele specificate.

  Consumatorul este în drept să solicite vînzătorului prezentarea declarației de conformitate. Lipsa acesteia prezumă neconformitatea produsului.

  Neoferirea datelor despre certificarea conformităţii sau a declaraţiei de conformitate se sancționează, conform Codului Contravențional, cu amendă în valoare de pînă la 6900 lei.

  Agenţii economici sunt obligaţi să demonstreze consumatorilor, la cererea acestora, modul de utilizare şi funcţionalitatea produselor de folosinţă îndelungată ce urmează a fi vândute precum și înmânarea obligatorie a certificatului de garanție cu indicarea termenului de minim 24 luni.

  Orice neconformitate apărută în perioada termenului de garanție oferă dreptul consumatorului, în dependență de complexitatea neconformității și a timpului de apariție,  de a solicita repararea produsului sau înlocuirea acestuia ori să beneficieze de reducerea corespunzătoare a preţului sau restituirea contravalorii pentru acest produs prin rezoluţiunea contractului.

  Dacă agenții economici refuză să satisfacă revendicările consumatorilor, aceștia se pot adresa Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței cu o reclamație.