Scurt istoric, viața Regelui Mihai

  Regele Mihai a murit marţi 5 decembrie, la ora 13.00, la locuinţa sa din Aubonne (Elveţia), la vârsta de 96 de ani. În urmă cu un an, fostul suveran a fost diagnosticat cu o boală incurabilă, leucemie cronică, şi tot atunci a anunţat că se retrage din viaţa publică. Zilele de 14, 15 și 16 decembrie 2017 sunt declarate zile de doliu național pe teritoriul României în memoria Majestății Sale Regele Mihai al României, șef al statului român între anii 1927-1930 și 1940-1947. Regele Mihai va fi adus în țară miercuri, 13 decembrie, și va fi înmormântat sâmbătă, 16 decembrie, la Curtea de Argeș. 

  Custodele Coroanei române, Principesa Margareta, a transmis un mesaj către români în care spune că ”am pierdut, ca voi toţi, un părinte” şi anunţă că va servi în continuare interesele poporului român.

  „Ţara a pierdut pe Regele Mihai I. Timp de peste nouă decenii, el a închinat României toate puterile, cu devotament şi răbdare.

  Am pierdut, ca voi toţi, un părinte. O pierdere personală şi o pierdere pentru întreaga Naţiune. În aceste clipe grele, suntem uniţi în suferinţa noastră.

  Cu infinită iubire şi principii puternice, Regele Mihai a înscris în cartea Neamului cea mai valoroasă pagină din istoria contemporană.

  Bunătatea şi iertarea sa au învins toate relele secolului trecut. Înţelepciunea lui a asigurat continuitatea identităţii noastre, în momente de gravă abatere de la mersul firesc al ţării. Regele nostru a fost o parte din fibra Statului român.

Prin întreaga sa viaţă, tatăl meu a continuat legătura Familiei Regale cu naţiunea română. Pentru ziua noastră de mâine, el ne-a dăruit ziua lui de astăzi.

Începe un nou timp pentru Casa Regală a României. Cu aceleaşi principii şi sentimente ca ale tatălui meu, voi continua să servesc interesele fundamentale ale poporul român.

  Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Margareta,
Custodele Coroanei române” 

  Ce reprezintă în istorie regele Mihai?

  Regele Mihai,  ultima mare personalitate aflată în viaţă de pe scena celui de-al Doilea Război Mondial, putea fi acel model de rege aflat în vârful piramidei monarhice. Avea toate calităţile. Popularitate, spirit arbitrar, prudenţă, calm, echilibru în judecată şi o largă viziune democratică.

  Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. A fost fiul Regelui Carol al ÎI-lea și al Reginei-Mama Elena.

  Din iunie 1930, după plecarea Reginei-mamă în exil, Regele Mihai a rămas în grija tatălui sau. A urmat cursurile unei școli organizate de acesta la palat, alături de copii reprezentând toate colțurile țării și toate categoriile sociale. A devenit din ce în ce mai închis în sine și mai gânditor. Singurele săptămâni fericite erau cele petrecute la Florența, la mama sa.

  În adolescență, principele moștenitor a urmat cursuri de sport și a început pregătirea militară. La vârstă de 16 ani a devenit sublocotenent în armata română.

  După decesul Regelui Ferdinand din 1927 și ca urmare a faptului că Principele Carol a renunțat la statutul de Principe Moștenitor, Principele Mihai a fost proclamat Rege. Fiind minor, s-a instituit o Regență, compusă din Principele Nicolae, Patriarhul Miron Cristea și Președintele Înaltei Curți de Casație, Gh. Buzdugan.

  La 8 iunie 1930, Principele Carol a revenit în țară și a preluat tronul. Mihai I a primit titlul de Mare Voievod de Alba Iulia. În urmă abdicării tatălui său, la 6 septembrie 1940, a devenit Regele Mihai I.

În timpul războiului

  În timpul războiului, Regele i-a îmbărbătat pe ostașii români care au luptat pentru reîntregirea țării. Nu a fost însă de acord cu depășirea liniei Nistrului. În ciuda refuzului Mareșalului Antonescu, la 23 august 1944 Regele a hotărât trecerea României alături de aliații săi tradiționali. Acest act de curaj a scurtat războiul cu 6 luni și a cruțat viețile a sute de mii de oameni.

  Din 1944, Majestatea Să Regele s-a opus din toate puterile instaurării autorității comuniste. În cele din urmă, a fost obligat să abdice la 30 decembrie 1947.

  Exilul Regelui Mihai și al Reginei Ana a început odată cu revenirea de la nunta din Atena. Au locuit până la sfârșitul anului 1948 la vila Spartă, locuința Reginei-mame Elena. Din 1949, Regele Mihai și Regina Ana s-au mutat la Lausanne și apoi în Anglia, unde au locuit până în 1956.

  A muncit din greu pentru a-și întreține familia

  Pentru a-și câștigă existența, Regele și Regina au construit o fermă de pui și un mic atelier de tâmplărie.

  Familia Regală s-a întors în Elveția în 1956. Regele Mihai a semnat un contract cu compania aeriană „Lear Jeats and Co”, la Geneva. Familia s-a mutat la Versoix, un mic oraș de pe malul lacului Léman, la câțiva kilometri de Geneva. Aici a locuit peste patruzeci și cinci de ani și tot aici se află, pentru moment, casa familiei.

Regele Mihai și Regina Ana

  În anul 1958, Regele a oprit colaborarea cu „Lear”, iar un an mai târziu, a înființat o companie de electronică și de mecanisme automate denumită METRAVEL, pe care a vândut-o cinci ani mai târziu.

  Din biroul său de la Versoix și, începând cu 2001, din cel de la București, Regele Mihai a militat pentru intrarea României în NATO și în Uniunea Europeană. Majestatea Să a încurajat respectarea drepturilor omului, dezvoltarea economiei de piață, păstrarea culturii naționale, respectarea adevărului istoric, respectarea și garantarea proprietății private, consolidarea statului de drept și a democrației în România.

  Regele Mihai și Regina Ana au locuit din 2004 la Aubonne, în Elveția. De marile sărbători creștine și, în funcție de angajamentele Lor publice, Majestățile Lor au ales să fie alături de cei dragi fie la Castelul de la Săvârșin, fie la Palatul Elisabeta.

Cele mai importante momente din viața regelui Mihai

 • 25 octombrie 1921 – Mihai se naşte la Castelul Foişor (Peleş).
 • 20 iulie 1927 – La moartea lui Ferdinand I, Mihai devine Regele României, sub o Regenţă.
 • 8 iunie 1930 – Mihai este detronat de tatăl său, Carol al II-lea.
 • 6 septembrie 1940 – Carol al II-lea abdică în urma pierderii Basarabiei şi a Transilvaniei de Nord. Mihai revine la tron.
 • 22 iunie 1941 – România intră în război contra URSS pentru Basarabia. Conducătorul Statului este mareşalul Ion Antonescu.

  Principesa Margareta, succesoarea Regelui Mihai
  Principesa Margareta, succesoarea Regelui Mihai
 • 23 august 1944 – Regele Mihai îl arestează pe mareşalul Antonescu când acesta refuză ieşirea din alianţa cu Hitler. Lovitura de palat a dus la reîntregirea Transilvaniei şi la scurtarea războiului în Europa.
 • 21 august 1945 – ianuarie 1946 – Regele Mihai este în grevă regală contra guvernului comunist. Anglo-americanii refuză să intervină.
 • 30 decembrie 1947 – Regele Mihai este forţat să abdice. Premierul Petru Groza şi şeful partidului comunist, Gheorghe Gheorghiu Dej l-au ameninţat cu executarea a o mie de studenţi anticomunişti.
 • 10 iunie 1948 – Regele Mihai se căsătoreşte în exil cu principesa Anna de Bourbon-Parma. Nunta are loc la Atena. Mari state occidentale refuzaseră să oficieze căsătoria pentru a nu-l deranja pe Stalin.
 • 26 martie 1949 – Se naşte prima fiică a Regelui Mihai, principesa Margareta. Urmează Elena, Irina, Sofia și Maria.
 • 1949 – 1989 – Regele Mihai este fermier în Anglia, broker la New-York, pilot al companiei comerciale Lear Jeats/ Geneva şi iniţiatorul unei companii de electronice în Elveţia. În fiecare an, transmite mesaje românilor la Europa Liberă, Vocea Americii şi BBC.
 • 25 decembrie 1990 – Regele Mihai şi familia sunt opriţi pe autostrada Bucureşti-Piteşti din drumul lor spre Curtea de Argeş. FSN susţinea că Regele ar fi intrat fraudulos în ţară.
 • 24-27 aprilie 1992 – Regele Mihai petrece Paştele în ţară pentru prima dată de la abdicarea forţată. Un milion de oameni îl salută la Bucureşti.
 • mai 2001 – Regele Mihai locuieşte vreme de trei săptămâni la Palatul Elisabeta care devine reşedinţa sa oficială ca fost şef de stat.
 • 25 octombrie 2011 – Regele Mihai ţine un discurs în Parlamentul României: „Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie”.
 • 2 martie 2016 – Regele Mihai se retrage din viaţa publică din motive de sănătate. Principesa Moştenitoare Margareta devine Custode al Coroanei.

3.jpg – Principesa Margareta, succesoarea Regelui Mihai