APEDUCTUL MAGISTRAL LEOVA-IARGARA, ÎN DERULARE

   Peste 20 de mii de locuitori din Regiunea de Dezvoltare Sud a Republicii Moldova vor avea acces la servicii de apă şi canalizare în viitorul apropiat. Aceasta se va întâmpla după ce vineri, 1 decembrie 2017, în incinta Agenției de Dezvoltare Regională  (ADR) Sud a fost semnat contractul de antrepriză pentru efectuarea lucrărilor din cadrul proiectului „Construcția apeductului magistral Leova – Iargara”. 

   Valoarea totală a contractului este de circa 3 milioane de euro sau peste 60 milioane de lei moldoveneşti, dintre care 2,4 milioane de euro sunt oferite de Guvernul Republicii Federale Germania prin Agenția de Cooperare Internațională din această ţară, iar 600 mii de euro sunt alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională  și de către Consiliul Raional Leova. 

În imagine: Maria Culeşov, directoarea Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud, şi Ion Plămădeală, vicepreşedintele raionului Leova, dupoă semnarea contractului de antrepriză pentru efectuarea lucrărilor din cadrul proiectului “Construcţia apeductului magistral Leova - Iargara
   În imagine: Maria Culeşov, directoarea Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud, şi Ion Plămădeală, vicepreşedintele raionului Leova, după semnarea contractului de antrepriză pentru efectuarea lucrărilor din cadrul proiectului “Construcţia apeductului magistral Leova – Iargara

  După cum se precizează într-un comunicat al ADR Sud, construcția apeductului magistral Leova-Iargara este parte componentă a unui alt  proiect  întitulat „Modernizarea Serviciilor Publice Locale de Aprovizionare cu Apă şi Canalizare (AAC) din raionul Leova”.

  Lucrările de construcție a apeductului nominalizat vor fi efectuate de compania autohtonă „POLIMER GAZ CONDUCTE” SRL din municipiul Chișinău, calificată drept căștigătoare în cadrul procedurii de licitație publică organizată anterior.

  Durata de execuţie a lucrărilor contractate este de 9 (nouă) luni calendaristice. Lucrările de construcție vor fi monitorizate conform legislației naționale în vigoare, precum și de către experții internaționali delegați de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei.

  La apeductul magistral Leova – Iargara, aflat la început de construcţie, cu o lungime de circa 23,0 kilometri, vor fi conectate orașele Leova și Iargara, satele Filipeni, Romanovca, Sărata Nouă, Hănăsenii Noi și Cupcui, cu un număr total de 23.433 de locuitori.

  Parteneri la nivel local sunt cetățenii din grupurile de inițiativă, administrația publică locală  din acest raion, inclusiv Consiliul Raional Leova, precum și furnizorul de servicii AAC —  Societatea pe Acţiuni „Apă-Canal Leova”.

  Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”  este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, de Uniunea Europeană, de Guvernul României, de Guvernul Suediei și de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.