Au fost făcute totalurile informării populației  cu privire la reforma justiției

    La sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unei conferințe la care au participat reprezentanți a mai multor instituții judecătorești din întreaga țară, reprezentanți ai autorităților publice locale (APL), reprezentanți ai ONG-urilor și mai mulți jurnaliști, au fost făcute totalurile campaniei publice e informare „Justiție pentru oameni – un beneficiu adus de reforma în justiție. Aspecte sociale ale impactului produs de modernizarea sistemului judecătoresc”.

  În cadrul cuvântării sale de deschidere a evenimentului, președintele Consiliului Superior  al Magistraturii, Victor Micu, a menționat că scopul întrunirii este analiza efectului campaniei de informare a populației din întreaga țară, cu privire la restructurarea instanțelor judecătorești, care a început la 1 ianuarie a anului 2017, când a fost adoptată legea cu privire la optimizarea hărții judecătorești.

 „Cu sau fără voia noastră, legea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, deși, CSM a întreprins anterior mai multe acțiuni care atenționau autorii legii cu privire la riscuri. Când s-a început implementarea propriu-zisă a legii, au apărut multiple probleme tehnice. Ne-am deplasat în raioane, deși mulți colegi se arătau sceptici, deoarece legea fusese deja adoptată. Populați s-a arătat foarte interesată de această lege, deoarece optimizarea instanțelor judecătorești se face numai în Republica Moldova. În unele raioane ne-au fost adresate mai multe întrebări dificile, uneori am fost și blamați, deoarece pe cetățean îl interesează în primul rând distanța pe care va trebui să o parcurgă până la instanța de judecată, care va fi în mediu, la o distanță de 80 de kilometri”.

Victor Micu, președintele CSM (centru).
Victor Micu, președintele CSM (centru).

  De asemenea, domnul  Micu a ținut să menționeze că deplasarea în teritoriu a reprezentanților sistemului judecătoresc s-a dovedit a fi mult mai efectivă, decât discuțiile purtate în emisiunile televizate sau radiofonice.

  Prezent la eveniment, Directorul General de proiecte al Uniunii Europene, Marco Gemmer, s-a arătat mulțumit de efectul discuțiilor din teritoriu cu populația.

„Suntem bucuroși că fiecare dintre cei prezenți s-au arătat interesați de a participa și discuta cu membrii societății, la nivel local, pentru a le lămuri care sunt aspectele acestei reforme, deoarece beneficiarii principali ai reformelor, sunt cetățenii. Am avut parte de un feedback excelent și suntem mândri că acest proiect, finanțat de proiectul Uniunii Europene, pas cu pas, contribuie la implementarea acestei reforme. Noi cunoaștem că optimizarea judecătoriilor se va desfășura într-o perioadă îndelungată de timp, având nevoie de resurse financiare enorme.

 Primarul orașului Edineț, vice-președintele Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), domnul Constantin Cojocaru, justițiarilor pentru vizita efectuată în teritoriu, în care s-au lămurit multe lucruri.

„Domeniul justiției, pentru noi, publicul larg, care are mai puține tangențe cu sistemul judecătoresc, este un fel de terra-incognito. Inițial ne întrebam de ce este nevoie de o astfel de comunicare ? Poate pentru faptul că oamenii nu cunosc ce face sistemul respectiv, care rămâne a fi o castă închisă pentru publicul larg. Tendința de percepție de către populație a sistemului judecătoresc, se datorează faptului că nu sunt cunoscute acele telefoane de încredere. A fost bună această practică de informare, în cele 15 centre raionale, însă, era mai bine, dacă se mergea în raioanele unde nu vor mai fi acele judecătorii”.

  De asemenea, domnul Cojocaru a menționat că ar fi binevenit ca instituțiile judecătorești din regiuni să publice săptămânal comunicate despre activitatea acestora, pentru a spori procesul de transparentizare a instituțiilor în cauză.

În imagine: Primarul orașului Edineț (stânga), Președintele Consiliului Raional Cimișlia (dreapta).
În imagine: Primarul orașului Edineț (stânga), Președintele Consiliului Raional Cimișlia (dreapta).

  Președintele Raionului Cimișlia, Mihai Olărescu,de asemenea a subliniat importanța și efectul pozitiv al acestor discuții, purtate în teritoriu cu cetățenii, iar această socializare duce la distrugerea unor stereotipuri.

  „Ceea ce ține de sistem, sunt foarte multe probleme la soluționarea cărora se lucrează. Când am venit în funcția de președinte, Consiliul Raional avea mai multe dosare de milioane în instanță, care erau tergiversate de ani de zile. Am angajat niște avocați buni, care ne-au ajutat să obținem câștig de cauză, și au demonstrat că există justiție corectă în Republica Moldova”.

    Acesta a mai ținut să menționeze că de multe ori, una din cauzele apariției unor astfel de situații se datorează neprofesionalismului unor avocați, care, după ce nu reușesc să-și apere clienții, le spun că judecătorii au fost mituiți. De asemenea, acesta a îndemnat reprezentanții sistemului judecătoresc să investească în formarea tinerilor specialiști, care sunt viitorul justiției moldovenești.

    Una din îngrijorările expuse de către reprezentanții APL-urilor, este eventuala ne-coincidență a reformei judecătorești cu cea administrativă, ceea ce ar putea cauza mai multe probleme de organizare a activității instituțiilor publice și a cetățenilor.

   De asemenea, în cadrul mesei rotunde, a fost prezentat un filmuleț care în scurt timp, urmează a fi difuzat în mass media națională, urmând să fie promovat jurământul pe care l-au depus judecătorii la începutul carierei acestora.

În mesajul său, jurnalistul de Radio Europa Liberă, Vasile Botnaru, l-a îndemnat pe președintele raionului Cimișlia, dar și pe alți demnitari, să nu aducă acuzații tuturor instituțiilor media, precum că acestea ar fi vinovate de faptul că specialiștii nu vor să se angajeze la muncă în cadru consiliilor, din cauza materialelor publicate în presă.

   De asemenea, jurnalistul a întrebat dacă peste câțiva ani, nu se va ajunge la problema similară cu optimizarea școlilor, care a fost susținută de Banca Mondială și mai mulți politicieni de la Chișinău, unde, în prezent, s-a dovedit că este nevoie de a redeschide o parte din școli, datorită strategiei proaste de acum câțiva ani.

   „Spuneți-mi vă rog, dacă nu cumva există o inconsecvență la nivel legislativ, unde, peste câțiva ani, harta judecătorească  va fi blamată, în condițiile în care unele instituții media promovează această reformă ?”

  Drept replică, domnul Victor Micu, s-a referit la țările baltice, unde reorganizarea administrativă, judecătorească  și cea a procuraturii a fost aprobată printr-o lege.

  „L-a noi s-a mers puțin altfel, unde justiția a luat-o înainte, deoarece nu știm când va fi aprobată legea administrativă. CSM-ul este un organ de auto-administrare, care trebuie să soluționeze toate problemele, în colaborare cu Ministerul Justiției. Legea în cauză are două scopuri, specializarea judecătorilor într-un anumit domeniu, unde,în fiecare instanță vor activa minimum 10 judecători și alți specialiști, fapt ce va contribui la minimalizarea cheltuielilor pentru întreținerea unor instituții cu câțiva judecători” – a menționat președintele CSM, Victor Micu.

Rezultate ale sondajelor efectuate de asociația Promo-Lex
Rezultate ale sondajelor efectuate de asociația Promo-Lex

  De asemenea, acesta a menționat că orice cetățean este în drept să ceară de la instanțe, compensarea cheltuielilor pentru  deplasările la ședințele de judecată, care este prevăzută în bugetul instituțiilor, dar aproape nimeni nu o solicită.

 Timp de un an, judecătorii din Republica Moldova au examinat peste 250.000 de mii de dosare, iar specializarea acestora pe domenii, ar urgenta semnificativ examinarea dosarelor.

Reprezentanții asociației Promo-Lex, au făcut publice rezultatele sondajelor efectuate în timpul întâlnirilor în teritoriu, a cetățenilor cu reprezentanții CSM.

 Astfel, 59% din respondenți au declarat că reducerea numărului de instanțe nu e va ușura accesul a justiție, iar câte 22%, în egală măsură s-au pronunțat drept indeciși sau au declarat că accesul la justiție a devenit mai ușor. Majoritatea respondenților s-au pronunțat că le este clară structura sistemului judecătoresc iar 49% nu au încredere în examinarea imparțială a plângerilor depuse împotriva judecătorilor.

   Un criteriu pentru care au optat respondenții (69%) și jurnaliștii în cadrul dezbaterilor anterioare, este depersonalizarea deciziilor de pe site-urile instanțelor judecătorești. Astfel, posibilitatea de căutare a unui dosar în baza numelui unei persoane este iarăși disponibilă.

  Reamintim că ședințele publice cu caracter consultativ s-au desfășurat de-a lungul anului 2017 în 15 centre raionale din țară, inclusiv în 4 orașe din sudul țării (Căușeni, Cimișlia, Comrat și Cahul)care urmează să găzduiască noile judecătorii . Astfel, către anul 2027, din cele 44 de judecătorii existente la moment, vor rămâne doar 15, fiind urmărit obiectivul de îmbunătățire a calității serviciilor la standardele europene și internaționale.