Vizitatori ai expoziției, un grup de elevi

EXPOZIŢIE ÎN MEMORIAM ALEXANDRU SAVA

  În galeria de tablouri din cadrul Muzeului raional de istorie, etnografie şi artă din oraşul Cimişlia este vernisată expoziţia personală a regretatului artist plastic Alexandru Sava, dedicată memoriei acestuia şi compusă din 35 de lucrări, în mare parte portrete în creion şi peisaje ale naturii în ulei.

  Un nou eveniment cultural deosebit s-a produs, săptămâna trecută, la Cimişlia: în Muzeul de istorie, etnografie şi artă din localitate a fost inaugurată  expoziţia de pictură şi grafică a maestrului Alexandru Sava.

Vizitatori ai expoziției, un grup de elevi
Vizitatori ai expoziției, un grup de elevi

Cine a fost cel comemorat?

  În deschiderea  oficială a expozţiei s-a menţionat că la 15 noiembrie curent acest artist plastic ar fi împlinit 88 de ani. Dar moartea l-a răpit mult prea devreme dintre rândurile noastre, când abia depăşise cinci decenii şi jumătate de viaţă.

  Alexandru Sava s-a născut la 19 aprilie 1929, în comuna Mândreşti din judeţul Orhei, astăzi raionul Teleneşti. În perioada 1953-1958 şi-a făcut studiile la Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din municipiul Chişinău, după care a fost repartizat la lucru în calitate de pictor la Casa de cultură din oraşul Cimişlia.

  A depus eforturi substanţiale în promovarea artelor frumoase, lui aparţinându-i meritul principal în deschiderea aici a primei şcoli  raionale de pictură din Republica Moldova, unde veneau să înveţe copiii talentaţi nu numai de la Cimişlia, ci şi de prin sate.

  Unul dintre aceştea a fost Iurie Casap, originar din localitatea Munteni. „Doream mult să devin arhitect, povesteşte dumnealui, iar pentru aceasta aveam nevoie să studiez pictura. Şi iată datorită învăţătorului meu am ajuns astăzi şef al Serviciului arhitectură şi urbanism din cadrul preturii sectorului Botanica din Capitală”.

  Pânzele în ulei „Chişinăul vechi”, „Căruţa”, „Prăvălie”, creionările pe hârtie „Ignatie”, „Ala” şi multe alte lucrări ale lui Alexandru Sava au fost înalt apreciate în timpul expoziţiilor personale organizate pe parcursul a 14 ani la Cimişlia şi la Palatul Sindicatelor din Chişinău, în cadrul expoziţiei republicane de la Muzeul Naţional de Arte Plastice al Moldovei, dar şi la o expoziţie  de la Moscova, capitala pe atunci a fostei Uniuni Sovietice.

Copiii au mers pe urmele tatălui

  Despre viaţa şi activitatea de creaţie a lui Alexandru Sava au relatat, cu lux de amănunte, mai multe persoane prezente la deschiderea expozţiei: feciorii acestuia, Victor şi Ruslan; artistul plastic Leonid Popescu, de la Sărătenii Vechi, raionul Teleneşti, sat vecin cu baştina celui omagiat; viceprimarul oraşului Cimişlia, Florin Berejan, care a locuit într-o mahala cu Alexandru Sava; pictorul Tudor Creţu, care a făcut o caracterizare a tablourilor expuse.

  Vorbitorii şi-au amintit, bunăoară, despre faptul că, în afară de pictură, cel comemorat iubea foarte mult muzica, era membru al Orchestrei de lăutari de la Casa de cultură din localitate, cânta la fluier.

  Apropo. Toţi copiii lui Alexandru Sava au îmbrăţişat artele frumoase, iar Ruslan se consideră unul dintre cei mai talentaţi iconografi din ţară, două lucrări ale lui putând fi vizionate în cadrul expozţiei tatălui său.

  Meritele lui Alexandru Sava au fost înalt apreciate: lui i s-au conferit titlurile „Lucrător emerit al culturii din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească” şi „Lucrător emerit al culturii din Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste”, el a fost decorat cu patru medalii şi insigne de stat.

  Artistul plastic Alexandru Sava a reuşit să facă destule lucruri frumoase în viaţă. Dar, fără îndoială, ar fi putut obţine şi mai multe rezultate, inclusiv în domeniul artelor, dacă nu ar fi plecat pe alte tărâmuri la 19 aprilie 1985, când nu împlinise nici 56 de ani.

  Directorul Muzeului raional de istorie, etnografie şi artă din oraşul Cimişlia, Alexandru Bulat, a anunţat că expoziţia memorială a pictorului Alexandru Sava se va afla în această instituţie până la sfârşitul anului de faţă. Doritorii de a se delecta cu tablourile acestui maestru o pot face oricând, cu excepţia zilelor de duminică şi luni. Intrarea este liberă.