cor, colectiv, ansamblu

La Cahul a fost marcată Ziua României  

  Peste 200 de diplomați de pe ambele maluri ale Prutului, autorități locale, cadre didactice care s-au implicat în proiectele Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pe parcursul anului, istorici, academicieni și oameni de afaceri și pur și simplu cetățeni care simt și trăiesc românește au participat, pe 28 noiembrie, la recepţia organizată de Consulatul General al României la Cahul cu prilejul Zilei Naționale a României.

  La eveniment a participat și o delegație a Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, condusă de  Nicolae Brînzea, director general. În deschiderea evenimentului, participanții s-au putut bucura de evoluția coralei „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului. cor, colectiv, ansamblu

  Cu un repertoriu care le-a adus medalii de aur la multe participări la concursuri europene şi mondiale, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului este unul dintre corurile românești cele mai premiate şi recunoscute pe plan internaţional. Membrii corului cântă atât muzică religioasă, cât şi muzică populară românească. Corala a fost înfiinţată în anul 2001 în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, iar doi ani mai târziu a trecut sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului.

  În cuvântul de deschidere,  Nicolae Brînzea, director general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”, a felicitat Consulatul General al României la Cahul pentru modul în care a fost organizat evenimentul dedicat Zilei Naţionale a României. Domnia sa a amintit că aceasta este o sărbătoare care reflectă valorile noastre culturale, educaţionale şi spirituale. De asemenea, Nicolae Brînzea a făcut referire şi la preotul basarabean Alexei Mateevici, care a scris cunoscuta poezie „Limba noastră” (actualul Imn de stat al Republicii Moldova) în tranşeele Primului Război Mondial.

  „Limba noastră reprezintă principalul element identitar pentru toţi românii, indiferent unde se află, şi este mijlocul prin care ne împărtășim unii altora gândurile și sentimentele”, a afirmat Nicolae Brînzea.

  În marja evenimentului, la Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul a avut loc, la 24 noiembrie, un program ce a cuprins vizionarea unui film etnografic, un workshop susținut de Paul Buța despre tradiția confecționării măștilor la români, precum și însemnătatea jocului cu măști în diferite ritualuri, un moment artistic de folclor autentic susținut de Ansamblul ,,Doina Covurluiului” Galați, dar și o expoziție fotografică a Clubului ,,Dunărea de Jos”, care cuprinde cele mai frumoase locuri din România.