Imagine simbol

Rusia recunoaște că a fost detectată poluarea radioactivă, însă, nu dezvăluie sursa

  Agenţia rusă de meteorologie Rosgidromet a recunoscut luni că o concentraţie ‘extrem de ridicată’ de ruteniu-106 a fost detectată la sfârşitul lunii septembrie în mai multe regiuni ale Rusiei, relatează France Presse, citată de Agerpres. Se confirmă, astfel, rapoartele mai multor reţele europene de supraveghere a radioactivităţii

  Radio-izotopul Ru-106 a fost detectat de staţiile de observare din Argaiash şi Novogorny’ între 25 septembrie şi 1 octombrie, precizează Rosgidromet într-un comunicat. 

Imagine simbol
Imagine simbol

  Nivelul cel mai ridicat a fost înregistrat la staţia din Argaiash, localitate situată în apropiere de Celiabinsk, în sudul Munţilor Urali, unde a fost detectată ‘o concentraţie extrem de ridicată’ de ruteniu-106, ‘depăşind de 986 de ori’ concentraţiile înregistrate în lunile precedente.

  Rosghidromet nu a oferit niciun indiciu despre sursa potenţială de poluare.

  Argaiash este situat la 30 de kilometri de complexul nuclear Maiak, afectat în 1957 de unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie.

  Maiak este azi o uzină de retratare a combustibilului nuclear folosit.

  Agenţia rusă precizează că ruteniu-106 a fost ulterior detectat în Tatarstan şi apoi în sudul Rusiei, înainte să apară, din 29 septembrie, ‘în toate ţările europene, începând cu Italia şi spre nordul Europei’.

  La sfârşitul lunii septembrie, mai multe reţele europene de supraveghere a radioactivităţii au detectat ruteniu-106 în atmosferă.