ședință, conferință, dezbateri, Cahul, expert grup, energetic, curent electric, gaze

Sectorul energetic din Republica Moldova, probleme şi soluţii: subiect discutat la Cahul

   Pe 13 noiembrie, la Cahul au avut loc consultări publice privind reformele din sectorul energetic, eveniment organizat de Centrul Analitic Independent Expert Grup împreună cu A.O. „Perspectiva” şi Consiliul Raional Cahul. La discuţii au participat tineri, reprezentanţi ai autorităților publice locale, alte persoane interesate.

  Pe parcursul a câtorva ore, experţii au explicat celor prezenţi cum se calculează tarifele în sectorul energetic, unde ajung banii pe care îi plătim, au vorbit despre principalele probleme din sectorul energetic, dar şi despre perspectivele Republicii Moldova ca să nu depindă în totalitate de „robinetul” Rusiei la gaze naturale. 

  Potrivit experţilor prezenţi la eveniment, Sergiu Tofilat, Watchdog.md, Dionis Cenuşă, Expert Grup Chişinău, şi Otilia Nuţu, Expert Forum România, în Moldova există un singur furnizor de gaze (Gazprom), care aduce gaze din Rusia, iar energia electrică e disponibilă doar din două-trei surse: de la CET-urile din Chişinău (cam o cincime), iar restul de la centrala Cuciurgan sau, eventual, din Ucraina.  

ședință, conferință, dezbateri, Cahul, expert grup, energetic, curent electric, gaze
Secvență din cadrul consultărilor de la Cahul

   Astfel, clientul final nu prea are ce face decât să accepte preţul impus de monopolişti, fiind mereu la discreţia lor. Dacă Gazprom se supără din motive politice, poate tăia gazul, deoarece Moldova este o piaţă prea mică pentru ei ca să conteze. Şi dacă furnizorii de la Cuciurgan, care revând energia, decid să n-o mai facă, Moldova rămâne într-o „pană de curent”.

  Una din marile probleme din sectorul energetic cu care se confruntă ţara noastră este că circa 70% din gaz se consumă în regiunea transnistreană, inclusiv de centrala de la Cuciurgan. Regiunea transnistreană nu achită gazul consumat către Moldova Gaz (operatorul naţional), iar datoria se pune în contul Moldovei. Aşadar, încet-încet, datoria Moldovei pentru gazul de la Gazprom a ajuns să fie de 7 miliarde de dolari SUA sau cât tot PIB-ul ţării.

  Drept alternativă, experţii au adus la cunoştinţa celor prezenţi interconectările România-Moldova, prin extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni şi a reţelelor de energie electrică Isaccea –Vulcăneşti – Chişinău şi Suceava – Bălţi.