Piedicile întâlnite de Spitalul Raional Cahul în calea modernizării

  Este lăudabilă tendinţa de dezvoltare a Spitalului Raional Cahul care s-a făcut remarcată în ultima perioadă, mai bine zis, încă din anul 2013, atunci când în cadrul Spitalului Raional Cahul a fost inaugurată secţia primiri urgenţe, total renovată şi dotată cu utilaj performant. De atunci, au urmat un şir de alte performanţe. Renovate din talpă au fost secţiile de reanimare şi terapie intensivă, o sală de operaţii a fost dotată cu echipament modern şi acțiunile continuă.

Fostul şef al IMSP Spitalul Raional Cahul, Anatol Malcov.
Fostul şef al IMSP Spitalul Raional Cahul, Anatol Malcov.

  Dar pe lângă acestea, instituţia se confruntă şi cu o serie de probleme. Despre unele din ele am discutat cu fostul şef al IMSP Spitalul Raional Cahul, Anatol Malcov. Precizăm că, la momentul discuţiei, domnia sa încă deţinea această funcţie.

   Potrivit acestuia, una din problemele majore ale instituţiei medicale este infrastructura depăşită moral şi fizic, precum şi lipsa dotărilor specifice necesare funcţionării în parametri optimi. Unele secţii ale spitalului sunt amplasate în edificii cu o vechime de 30 de ani şi mai mult. Reţelele termice, de aprovizionare cu apă şi canalizare sunt uzate totalmente şi dispozitivele medicale sunt uzate fizic şi depăşite moral. Lipseşte un program de dotare a spitalului cu echipament medical modern (tomograf computerizat, rezonanţa nucleară magnetică, instalaţii de sterilizare şi autoclavare, dispozitive medicale de laborator şi imagistică etc.). Toate acestea duc şi la pierderi financiare enorme.

  Altă problemă menţionată de fostul şef a fost cea cu referire la migraţia specialiştilor, pe fondul unei politici salariale necorelate cu responsabilităţile, statutul şi necesităţile personalului medico-sanitar. Practic, lipsesc medicii infecţionist, urgentist, endoscopist şi ultrasonografist. 

  „Avem nevoie de medici în pediatrie, reanimatologie-anesteziologie, neurologie, farmacie şi terapie. Nivelul mic de salarizare şi lipsa locurilor de trai nu permite recrutarea tinerilor specialişti. Din cinci rezidenţi care au fost repartizaţi anul trecut la Spitalul Raional Cahul, au ajuns doar patru, dintre care lucrează doar doi”, a subliniat Anatol Malcov.

  Un  subiect sensibil pentru administraţia spitalului este Centrul Perinatal, o secţie de importanţă vitală, dar care, din păcate, semnalează probleme destul de grave la nivel de infrastructură.

Centrul Perinatal deservește patru raioane

  Centrul Perinatal al IMSP Spitalul Raional Cahul este de nivelul II și deservește pacienți atât din raionul Cahul, cât și din raioanele Vulcanești, Cantemir și Taraclia. Structura Centrului Perinatal conține: secţia consultativă, obstetrică, patologia sarcinii, secţia nou-născuți. are 40 de paturi.

Centrul Perinatal – în reparație

  Mai multe detalii ne-a oferit Vasile Rotaru, şeful Centrului Perinatal Cahul. Potrivit lui, marea problemă a centrului este vechimea edificiului, care, din 1990, de când a fost dat în folosință, nu a fost supus reparaţiilor, decât doar unor cosmetice.

  „Edificiul centrului prinatologic nu corespunde standardelor sanitaro-epidemiologice existente astăzi. Şi echipamentul de care dispunem este deja învechit. Problema aceasta persistă de mai mulţi ani, dar, cu ajutorul autorităţilor publice locale şi al proiectelor în care suntem implicaţi, aceasta uşor-uşor îşi găseşte soluţionarea. Consiliul Raional Cahul a identificat mai multe surse financiare pentru iniţierea unor lucrări de reparaţie la blocul de naşteri, operaţii şi terapie intensivă pentru nou-născuţi.

Vasile Rotaru, şeful Centrului Perinatal Cahul

A fost identificată suma de 2,8 mln. de lei pentru efectuarea acestor lucrări de reparaţie. În prezent, se desfăşoară reparaţia capitală la etajul 4 al blocului perinatologic, iar pentru anul viitor se preconizează  bani pentru reparaţia etajelor doi şi trei”, a menţionat Vasile Rotaru.

 
  Totodată, dânsul a menţionat că Centrul Perinatal ar avea nevoie şi de echipament mai performant, iar cel de primă importanţă ar fi un aparat pentru examen ecografic, un tomograf cardio pentru supravegherea stării fătului în timpul naşterii.