Brutarii din sudul Moldovei vor învăța să coacă pâine și pizza de Italia

   Reprezentanți ai Provinciei Novara din Italia sunt dispuși să susţină dezvoltarea economică a Regiunii de Sud a Republicii Moldova şi să-i ajute pe producătorii locali să înceapă afaceri în brutărie. Decizia a fost luată în cadrul unei întrevederi între reprezentanţii conducerii Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud) şi ai administraţiei Provinciei Novara, care au efectuat în această săptămână o vizită la Cimişlia, informează ADR Sud.

  Potrivit părții italiene, ideea vine de la un antreprenor italian, brutar de meserie și proprietar al mai multor magazine și restaurante, care, apropiindu-se de vârsta de pensionare, s-a gândit că ar fi bine să transmită secretele profesionale altor meseriași din breasla brutarilor.

ADR Sud, Cimișlia, Brutari, pizza, Italia,
Discuții purtate cu reprezentanții Provinciei Novara

   S-ar părea că lucrurile sunt foarte simple când e vorba de pâine. Cu două ingrediente de bază, apă și făină, pâinea prinde cele mai neașteptate forme și gusturi, în funcție de imaginație și tradiție. Dar nu-i chiar așa. Dacă Italia, de exemplu, se poate mândri astăzi cu o tradiție și experiență bogată în fabricarea pâinii, Republica Moldova la acest capitol mai are încă mult de muncă și de învățat.

    ADR Sud a acceptat propunerea partenerilor italieni. Astfel, începând cu luna februarie a anului 2018, se preconizează ca în Regiunea de Sud să fie organizate cursuri de formare profesională în domeniile brutărie și patiserie. Până atunci, Agenţia va evalua necesitățile agenților economici din regiune şi va identifica persoanele care doresc instruire.

   Instruirile brutarilor vor fi gratuite, prin metoda exersării în cadrul master class-urilor oferite de brutari și patiseri italieni cu renume, aceștia din urmă aducând cu ei în Moldova nu doar tainele meseriei, ci și utilaj modern folosit în fabricarea pâinii și a produselor de panificație.