Mihai Olărescu

Președintele raionului Cimișlia, Mihai Olărescu, a demisionat

  Președintele raionului Cimișlia, a anunțat astăzi, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Raional Cimișlia, despre plecarea acestuia din funcția de președinte al raionului.

  Mihai Olărescu a fost ales în funcția de președinte în luna iulie a anului 2015, din partea Partidului Popular European din Moldova (PPEM). La începutul lunii septembrie, curent, acesta a anunțat că părăsește formațiunea condusă de Iurie Leancă.

  De-a lungul celor doi ani și jumătate, Consiliul Raional Cimișlia, condus de Mihai Olărescu, a desfășurat mai multe proiecte sociale și de infrastructură.

  O bună tradiție, lansată acum doi ani, a devenit donarea de ochelari tuturor persoanelor din raion, care au nevoie de o nouă pereche de ochelari, precum și dotarea cu utilaj și mobilier a Spitalului Raional (SR), grație unor relații strânse cu mai multe organizații internaționale.
  De asemenea, autoritățile locale de nivelul doi, au sprijinit construcția și reabilitarea a mai multor centre de sănătate din raion.
Astfel, a fost reparată capital, secția de Reabilitare și Îngrijiri Paliative din cadrul SR, a fost finisată construcția Centrului de Sănătate (CS) din satul Marienfeld, fiind lansată în paralel, și construcția unui CS în satul Mihailovca. 

Mihai Olărescu
Mihai Olărescu, ține ultimul său discurs, în calitate de președinte al raionului Cimișlia, Foto: Gazeta de SUD

  Un alt proiect, inițiat cu scopul de a atrage tineri specialiști în raionul Cimișlia, este reparația capitală a unui bloc cu 46 de apartamente, în care vor locui specialiști tineri din sfera bugetară.

O prioritate a Consiliului Raional, condus în acești doi ani de către Mihai Olărescu, a devenit susținerea și îmbunătățirea condițiilor de muncă a angajaților structurilor de forță și situații excepționale. Astfel, Inspectoratul de Poliție din Cimișlia a beneficiat de o susținere deosebită în cadrul lucrărilor de reparație a mai multor blocuri, precum și dotarea acestuia cu echipamente necesare în cadrul activităților operative.

  Un alt proiect, în valoare de 500.000 de dolari, desfășurat în comun cu Ambasada SUA la Chișinău, și Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, este construcția unei noi Unități de Pompieri și Salvatori, la construcția căreia, a contribuit financiar și CR.
Totodată, autoritățile de gradul I au dotat unitatea cu mobilier și echipament de oficiu, unde, începând cu anul 2018, urmează a fi lansat și serviciul SMURD. 

  Un alt succes al echipei conduse de domnul Olărescu, sunt rezultatele obținute în domeniul învățământului. Grație obținerii unui grant în valoare de 4,4 milioane de lei, este asigurată incluziunea socială a elevilor în cadrul școlilor de circumscripție din satele Lipoveni și Gradiște. De asemenea, s-a reușit atragerea de investiții, în valoare de 700.000 de dolari americani, pentru renovarea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia.

  Investițiile autorității în domeniul educației, în ultimii doi ani, au depășit suma de 20 de milioane de lei. Pe lângă alte 3 microbuze școlare, donate de către Guvernul României, autoritățile au mai cumpărat alte două microbuze școlare, pentru a asigura deplasarea elevilor la instituțiile de învățământ de circumscripție.
   Pe lângă aceste eforturi, grație unei bune colaborări cu autoritățile publice centrale și mai mulți investitori, s-a reușit renovarea infrastructurii şcolare, formarea profesională şi susţinerea celor mai buni elevi prin intermediul deplasărilor în taberele din ţară, şi din afara acesteia. Au fost asigurate practic toate instituțiile de învăţământ cu săli sportive, cantine şi obiecte sanitare, dotate la standarde europene.

   Pe fundalul activităților sociale, Mihai Olărescu a pus baza a unor colaborări frumoase cu mai multe regiuni din Letonia, România și China. De asemenea, acesta reușit să convingă un agent economic din afara țării,  să investească în orașul Cimișlia și să creeze circa 300 de locuri de muncă.
  Agenții economici din regiune s-au ales cu susținere profundă din partea autorităților, fiind promovați în cadrul expozițiilor naționale și internaționale, la care aceștia, au avut posibilitatea să-și expună produsele. De menționat este faptul, că timp de doi ani, agenții economici din regiune s-au învrednicit de medalia de aur, în cadrul desfășurării expoziției „Fabricat în Moldova”.

  Un imbold pentru dezvoltarea afacerilor mici și mijlocii din regiune, au servit și desfășurarea concursurilor „Întreprinzătorul anului” și „Ziua Agricultorului”, în cadrul cărora sunt selectați și premiați cei mai inovativi și de succes agenți economici.

  În decursul a doi ani, echipa condusă de Mihai Olărescu a reușit să identifice finanțări pentru construcția a două porțiuni de drumuri regionale. Acestea urmează să asigure o interconexiune rutieră modernă a raioanelor Căușeni, Cimișlia și Leova.

   Buna organizare a procesului de luare a deciziilor, a contribuit la urgentarea procesului de construcție a viitoarei autostrăzi M3, care v-a străbate teritoriul raionului în câțiva ani.  Îmbunătățirea infrastructurii rutiere este unul din obiectivele incluse pe agenda anilor 2016-2017. Astfel, s-a reușit asfaltarea mai multor porțiuni de drum în orașul Cimișlia (str. Maria Cebotari și M. Eminescu) și în satul Batâr, pentru reabilitarea cărora s-au alocat 1,8 milioane de lei și 1,2 milioane respectiv.

  Susținerea veteranilor de război din raion și a familiilor acestora, a fost de asemenea o prioritate pentru domnul Olărescu. Aceștia au beneficiat cu regularitate de ajutoare materiale oferite de către consiliu.  Pentru a menține vie memoria ostașilor care au luptat în războiul din Afganistan, au fost alocate mijloace financiare pentru reconstrucția monumentului.

  O premieră deosebită pentru raionul Cimișlia a fost inaugurarea monumentului în memoria ostașilor români, căzuți în Primul Război Mondial. Realizarea acestui monument, a Complexului Muzeistic și a zonei de acces pietonal ,,Scara Prahovei”, a fost posibilă grație unei conlucrări frumoase între raionul Cimișlia și Județul Prahova, România.  

  Buna desfășurare a proiectelor destinate tinerilor, se datorează într-o mare parte faptului că Mihai Olărescu a fost unul dintre cei mai tineri președinți de raion. Tinerii activi sunt premiați anual în cadrul „Galei raionale a tinerilor”, au parte de un Centru al Tinerilor și sunt implicați activ în procesul de consolidare a democrației locale.

  În pofida mijloacelor financiare restrânse, desfășurarea activităților sportive la nivel raional s-au dovedit a fi desfășurate la nivel înalt, la fel ca și susținerea sportivilor care participă la competițiile naționale și internaționale, ceea ce a constituit una din prioritățile echipei CR.

Mihai Olărescu, Consiliul raional Cimișlia
Secvență de la ședința de astăzi. Mihai Olărescu le urează mult succes consilierilor raionali. Foto: Gazeta de SUD

  Colaborarea autorităților cu Fondul Ecologic Național, a facilitat implementarea unui proiect de management al deșeurilor la nivel raional. Astfel, 10 milioane de lei au fost investite în procurarea a mai multor autospeciale și excavatoare, precum și la amenajarea gunoiștii din satul Mihailovca.

  Printre succesele echipei lui Mihai Olărescu se enumeră: Înregistrarea oficială a Festivalului Strugurelui, drept un brand al raionului Cimişlia, proiecte de iluminat stradal cu becuri de tip LED, în mai multe localități din raion, desfășurarea primei etape a rally-ului de la Cimișlia și multe altele.

  La final de mandat, Mihai Olărescu se mândrește că a reușit să mențină o atmosferă de lucru în cadrul consiliului și nu exclude, ca în viitor să revină în politică.  

În încheierea discursului său, Mihai Olărescu le-a urat mult succes consilierilor în realizarea proiectelor care sunt în curs de implementare.