Iurie Batâr arată sectoarele curățate de mine

Militarii moldoveni, la straja liniștii din Kosovo

  Cel de-al șaptelea contingent al Armatei Naţionale, format din 41 de militari moldoveni care   participă timp de şase luni în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR în Kosovo.

  Aceștia sunt dislocați în orașul Pech, din estul regiunii, în unitatea italiană „Camp Vilaggio Italia”, alături de pacificatori din Italia, Austria şi Slovenia.

  Contingentul KFOR-7 al Armatei Naţionale a fost detașat în Kosovo pe 5 iunie curent și este format din 41 de militari profesionişti, dintre care un ofiţer de stat major, şapte genişti şi un pluton de 33 de militari, care execută misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare. Acest efectiv este comandat de locotenent colonelul Andrei Țăranu.

  În cadrul misiunii, militarii moldoveni patrulează zilnic mai multe regiuni, inclusiv și un segment al graniței cu Muntenegru, care în continuare rămâne a fi periculos pentru populația civilă, din cauza câmpurilor de mine, care așteaptă a fi dezamorsate.

  Umăr la umăr, alături de cei peste 700 de colegi militari din unitate, aceștia asigură liniștea și ordinea publică în regiunea Kosovo.

  În urma războiului din 1998-1999,când a izbucnit conflictul în urma a mai multe incidentemilitare dintre sârbi, iugoslavi şi armata de eliberare din Kosovo(o armată a albanezilor susţinută de NATO), dar și un conflict între republica federală Iugoslavia şi NATO ce a avut ca scop deplasarea în masă a populației din Kosovo.
  Ulterior, regiunea a fost măcinată de un alt conflict în sudul Serbiei, în anii 2000 si 2001. Acesta s-a desfăşurat în zona Bujanovac şi Medveda, între trupele iugoslave și o organizaţie albaneză ce avea ca principiu anexarea teritoriilor din sudul Serbiei până în Kosovo.

  Astfel, se duceau lupte sângeroase între albanezii Kosovari, care reprezintă majoritatea populației (de religie musulmană) în regiune, și Kosovarii sârbi, care sunt ortodocși și reprezintă o minoritate etnică în regiune.

  În timpul războiului, marea majoritate a bisericilor ortodoxe sau catolice, au fost distruse și incendiate. O excepție este mănăstirea Visoki Deceani, care este una dintre cele mai importante locaşuri de cult pentru sârbi. Aceasta a fost construită în secolul al XV-lea și este inclusă în lista patrimoniilor UNESCO.

  Contingentul unității militare asigură securitatea acestui obiectiv non-stop, și patrulează în permanență zona, pentru a preveni potențialele provocări sau conflicte.

  Anual, mii de sârbi vizitează locașurile sfinte din regiune, fiind escortați de pacificatorii din cadrul KFOR.

  Nici militarii moldoveni nu ezită să vină să se roage în incinta mănăstirii. Potrivit domnului  Andrei Țăranu, aceasta este deja o tradiție a militarilor noștri.

Locotenent-colonelul Andrei Ţăranu, comandantul contingentului KFOR 7.
Locotenent-colonelul Andrei Ţăranu, comandantul contingentului KFOR 7.

  „Militarii când doresc să vină să se roage, își cer permisiune și vin foarte des la mănăstire, de sărbători sau pur și simplu. Este binevenit acest fapt deoarece suntem credincioși. Geniștii vin foarte des aici, deoarece serviciul acestora este puțin mai periculos. Dacă persoana dorește să-și reverse sufletul sau să se odihnească puțin, întotdeauna este binevenit să vină să stea de vorbă cu Dumnezeu.– spune spus Andrei Ţăranu, comandantul contingentului KFOR 7.

  Potrivit militarilor, participarea acestora la misiunile internaționale îi ajută să obțină mai multă experiență și cunoștințe.
  „Îndemn pe toţi cei care doresc să satisfacă serviciul militar și să demonstreze că sunt bărbaţi adevăraţi, săvină şi în astfel de misiuni, pentru a îmbogăți experienţa profesională”, a declarat sergentul major, Cristian Miron.

Kosovo, militari
Un prânz al unui militar moldovean.

  Militarii italieni, austrieci și sloveni apreciază la nivel înalt profesionalismul  și relațiile de prieteneie, stabilite cu militarii moldoveni.
  „În calitate de comandant, sunt mulţumit şi mă simt onorat să colaborez cu soldaţii moldoveni. Am încredere deplină în ei. Îi tratez la fel ca şi pe ceilalţi militari din unitate”, a zis comandantul de batalion, Federico Ceccaroli.

  Geniștii moldoveni contribuie la deminarea suprafețelor de pe muntele Cviljen, di apropierea orașului Prizren. Zilnic, aceștia cercetează fâșii cu lățimea de un metru, peste fiecare 50 de metri, creând coridoare sigure.

Iurie Batâr arată sectoarele curățate de mine
Iurie Batâr arată sectoarele curățate de mine

  „Suntem în misiune de cercetare parțială. Activitatea noastră constă în crearea culoarelor în sectoarele cele mai periculoase. Până la moment au fost depistate 5 obiecte explozibile de model BLU 97. Costumul de geniu rezistă cu ușurință la explozia unei grenade de tip F1. Militarul este apărat de mai multe plăci din chevlar, cască cu sticlă groasă, apărători și încălțăminte specială, care  este menită să apere picioarele genistului. În fiecare unitate există psihologi, care testează starea psihologică a efectivului”.- spune comandantul grupei EOD, Iurie Batâr.

Costumele de protecție ale geniștilor moldoveni
Costumele de protecție ale geniștilor moldoveni

  Pe lângă cele cinci muniții depistate anterior, în ajunul vizitei jurnaliștilor din Republica Moldova, geniștii moldoveni au mai depistat încă două explozibile de producție americană.

Unul dintre coridoarele curățate de geniști
Unul dintre coridoarele curățate de geniști

  „Aceste muniții sunt foarte periculoase, acestea nu pot fi transportate și pot exploda în orice moment. Raza de acțiune a schijelor este de 150 de metri” mai adaugă militarul.

 

 

Muniție de producție americană, depistată în apropierea orașului Prizren
Muniție de producție americană, depistată în apropierea orașului Prizren

Militarii moldoveni dezamorsează munițiile rămase în urma războiului din Kosovo.#Kosovo, #Geniști_moldoveni, #pacificatori #KFOR #război #muniții #militari #explozie

Posted by Daniel Copper on Thursday, October 19, 2017


   Efectivul din cei șapte geniști moldoveni este unicul în unitatea italiană „Camp Vilaggio”, care este specializat în dezamorsarea munițiilor. Până în prezent, aceștia au cercetat peste 2700 de metri pătrați de teren dificil. Militarii Contingentului KFOR-7 își vor încheia misiunea de pacificare la data de 8 decembrie curent.