(Foto/Video) Selemet – leagănul casei părintești

  A devenit deja o tradiţie ca, în prima decadă a lunii noiembrie, Selemet-ul să îmbrace haine de sărbătoare, cu ocazia Zilei Satului şi a Bisericii din localitate, cu hramul Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

  Pentru a avea o sărbătoare cât mai frumoasă, alături de locuitorii comunităților din preajmă, dis-de-dimineață, mai mulți călăreți și căruțași au străbătut în lung și-n lat localitatea, pentru a-i invita pe mic și mare, la hora de sărbătoare.

  După oficierea unui serviciu divin în incinta bisericii, de către parohul Nicolae Gajim, manifestațiile dedicate celei de-a 251-a aniversări,de la prima atestare documentară a localității, primara localității, Tatiana Badan, și-a felicitat consătenii și le-a mulțumit pentru aportul acestora, la dezvoltarea localității.   „Astăzi, aducem cele mai sincere mulțumiri bunului Dumnezeu și ocrotitorului bisericii noastre, sfântul mucenic Dimitrie. Anul acesta, am reușit împreună să construim drumul de acces spre cimitirul nou al localității, care a fost un vis pentru noi toți. Datorită migranților noștri plecați la muncă peste hotare, astăzi inaugurăm piața agroalimentară. Toți au pus câte un bănuț, care a fost un sprijin foarte frumos pentru satul nostru. Vreau să vă mulțumesc pentru unitatea de care dați dovadă, întru prosperitatea satului nostru” – a declarat doamna Tatiana Badan.

  Totodată, primara a mulțumit pentru prezență delagației din comuna Cocorăștii-Misli din județul Prahova, România. Activitățile de colaborare dintre aceste două localități înfrățite în anul 2005, contribuie la dezvoltarea proiectelor inter-comunitare. Un proiect frumos, realizat în cadrul colaborării, este organizarea unei tabere de vară pentru câteva zeci de copii din Selemet, care au mers în această vară peste Prut.

  Cu ocazia sfintei sărbători, primăria satului Selemet va oferi bisericii trei mese mari. Acestea urmează a fi instalate în incinta sălii din curtea locașului, pentru a rezolva problema desfășurării meselor de pomenire sau ale altor ceremonii.

  Succesivitatea rapidă a numeroaselor evenimente desfășurate miercuri, este dovada că în acest sat locuiesc oameni gospodari, cu un spirit de echipă și cu dragoste profundă față de localitatea în care locuiesc.

selemet, lansare de carte
Oxana Barbu, alături de soțul său – Vlad

  Programul cultural a fost continuat de lansarea de carte a băștinașei satului Selemet, Oxana Barbu. Noul volum de poezii, intitulat „Naivitate de copil și Dragoste de Viață ”conține mai multe poezii dedicate acestei frumoase localități, în care a copilărit autoarea.

  Emoționată până la lacrimi, Oxana Barbu le-a mulțumit consătenilor săi pentru suport, spunând că a visat foarte mult la această zi, recitând o poezie scrisă recent, intitulată „Eu merg desculț prin amintiri”.

  „Eu țin foarte mult la această zi, deoarece este hramul localității în care mi-am petrecut copilăria.Scriu poezii de la vârsta de 10 ani, iar acum 2 ani am recitat prima poezie dedicată satului meu. Mulțumesc foarte mult tuturor celor care m-au ajutat să lansez această carte în localitatea mea natală, deoarece aici, a rămas sufletul meu” – a menționat Oxana Barbu.

  O tradiție frumoasă a selemețenilor, este plantarea an de an, a pomilor și arbuștilor pe aleea copilăriei, de către părinții care au adus pe lume câte un nou cetățean al localității. În cadrul acțiunilor festive, celor 17 micuți, dar și părinților acestora, le-au fost înmânate  diplome, medalii și jucării.

selemet, hram, înverzire, plantare, copaci,
Tinerii părinți, plantează trandafiri pe Aleea Copilăriei

  Tot miercuri, la Selemet au fost recepționate lucrările de construcție din cadrul proiectului Migrație și Dezvoltarea Locală (MiDL), a pieței agroalimentare din centrul satului. Grație proiectului și implicării băștinașilor din localitate, populația din regiune va putea comercializa producția în hala nouă, construită după standarde europene.

Inaugurarea pieței agroalimentare
Inaugurarea pieței agroalimentare

    „Am susținut un proiect care este necesar acestei localități. Am fi vrut să începem cu alte proiecte economice, deoarece la Selemet sunt și alte tradiții. O idee foarte interesantă este deschiderea unei fabrici de cărămidă, precum și alte activități economice de producție sau prelucrare. Este un vis împlinit pentru comunitatea dumneavoastră. Vă urez mult curaj și năzuință în implementarea noilorproiecte economice, pentru ca oamenii să fie motivați să rămână acasă” – a menționat Veaceslav Bulat,consilier pe proiectele economice din cadrul proiectului MiDL.

  Cunoscuţi drept iubitori de frumos şi sfânt, selemeţenii şi-au dat toată străduinţa ca expoziţiile de obiecte de artizanat, de artă şi istorie şi, mai ales, cea de bucate tradiţionale moldoveneşti, inclusiv cu produse vânătoreşti şi de pescuit, să devină, de ziua localităţii lor, adevărate puncte de atracţie pentru oaspeţi şi să reprezinte o dovadă vie a măiestriei lor artistice moştenite din moşi-strămoşi.

Secvență din cadrul concertului de sărbătoare, selemet
Secvență din cadrul concertului de sărbătoare

  După încheierea manifestațiilor oficiale, șirul de activități a continuat în incinta căminului cultural, unde au evoluat mai multe colective artistice din localitate. Publicul a fost încins și de mai mulți invitați speciali precum ansamblul „Ivușchi” din satul Iserlia, interpreta de muzică populară de peste Prut, Ofelia-Florica Harangus.
Sărbătoarea a fost încununată de un recital al interpretei Stela Botez, Hora de sărbătoare și un spectacol cu focuri de artificii.