„O viaţă nouă pentru tinerii delincvenţi”

  Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a participat joi, 26 octombrie 2017,  la  evenimentul de finalizare a  proiectului „O viaţă nouă pentru tinerii delincvenţi”, finanţat prin programul de Asistenţa Oficială pentru Dezvoltare al Guvernului României, se menţionează într-un comunicat de presă.

  În acest context, Ambasadorul României a declarat: ”Suntem bucuroşi că expertiza românească, rezultatul propriilor eforturi de implementare a reformelor, se bucură de căutare în Republica Moldova, în special într-un sector deosebit de important, precum cel al protecţiei drepturilor omului şi reintegrării sociale a minorilor din instituţiile penitenciare din Republica Moldova”. 

  Proiectul „O viaţă nouă pentru tinerii delincvenţi” a reprezentat un model de bune practici pentru actorii locali implicaţi în domeniul incluziunii socio-profesionale a minorilor din detenţie. Proiectul a fost implementat în parteneriat, iar transferul de expertiză a fost asigurat prin colaborarea între entităţi din România, reprezentate de Universitatea de Vest din Timişoara şi Institutul Intercultural Timişoara, şi din Republica Moldova, reprezentate prin Departamentul Instituţiilor Penitenciare din cadrul Ministerului Justiţiei.

  Actualul proiect a reprezentat o continuare a proiectului ”Resocializarea eficientă a minorilor aflaţi în detenţie prin crearea unui centru educativ”, finanţat de România şi implementat în perioada 2014-2015, la penitenciarul Goian, destinat asigurării accesului la instruiri vocaţionale de calitate pentru minorii aflaţi în detenţie şi consolidării capacităţilor personalului care interacţionează cu minorii din cadrul penitenciarului.

  Contribuţia financiară a României la proiect a fost de 100.000 USD din bugetul Asistenţei Oficiale pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe.

Conferinţă dedicată dezvoltării  regiunii Dunării

  În aceeași zi, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a participat și la conferinţa dedicată Dialogului pentru Sporirea Capacităţii şi Finanţării în Regiunea Dunării, organizată, joia şi vinerea trecută, la Chişinău de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului din Republica Moldova, Agenţia pentru Dezvoltare a Austriei, Interreg, Strategia pentru Regiunea Dunării şi Foster Europe.

  Cu acest prilej, informează  Ambasada României la Chişiunău, Excelenţa Sa a reiterat implicarea plenară a ţării pe care o reprezintă  în dezvoltarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), iniţiativă ce va contribui la sporirea coeziunii din regiune.

  În acest sens, sprijinul acordat Republicii Moldova prin programul SUERD va consolida şi mai mult interconectarea economică şi socială la spaţiul european. Totodată, implicarea şi pe viitor a Republicii Moldova în această iniţiativă va genera o plasare ireversibilă a acesteia pe parcursul european, precum şi va contribui la sporirea stabilităţii în regiune.

  De asemenea, Ambasadorul României a reiterat importanţa ca instrumentele financiare aflate la dispoziţia Republicii Moldova – Instrumentul European de Vecinătate (ENI), Programul de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare (ODA) şi Programul Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014-2020 (POC) – să fie utilizate în mod creativ pentru a genera prosperitate, reforme în interesul cetăţeanului şi o angajare fermă spre un viitor european.