Nexus Cahul informează cetăţenii cum să se înregistreze corect la Loteria Green Card

  Centrul Nexus Cahul a desfăşurat săptămâna trecută un seminar informativ despre înregistrarea la Loteria Green Card, care se desfăşoară anual, cetăţenii Republicii Moldova fiind eligibili să participe.

   Potrivit consultanţilor Nexus, anual, SUA acordă 675 de mii de vize de reşedinţă, dintre care 50 de mii sunt dedicate pentru Loteria Green Card. Statutul de rezident permanent legal oferă dreptul de a locui şi a munci în Statele Unite. Autorităţile responsabile pentru imigrare în SUA sunt Departamentul de Stat al SUA: Biroul de Afaceri Consulare şi Serviciul pentru Cetăţenie şi imigrare din SUA. Imigrarea în statul american se bazează pe următoarele principii: reunificarea familiei (pentru cetăţenii americani şi rezidenţi permanenţi), imigranţi care au calificări profesionale economiei SUA, protejarea refugiaţilor şi promovarea diversităţii. 

  Green Cardul reprezintă viza de reşedinţă permanentă în Statele Unite ale Americii. Una din posibilităţile de a obţine această viză este Programul Vizelor pentru Diversitate (Diversity Visa Program). Programul este administrat de către Consular Kentucky Center (KCC) – subdiviziune a Departamentului de Stat al SUA, fiind singurul responsabil de desfăşurarea programului Diversity Visa Lottery.

  Loteria vizelor pentru diversitate a fost creată în 1990, când a fost modificată legea privind imigrarea în SUA. Vizele sunt acordate cetăţenilor proveniţi din ţări cu o rată de imigrare mai mică de 50 de mii de imigranţi în ultimii cinci ani.

  Pentru a fi eligibil pentru Loteria Vizelor pentru Diversitate, potenţialul imigrant trebuie să deţină şcolarizare echivalentă cu 12 ani de studii sau doi ani de experienţă profesională în ultimii cinci ani. Înregistrarea are loc anual, pe parcursul lunii octombrie, fiind în totalitate gratuită. Aceasta se face doar pe site-ul dedicat loteriei www.dvottery.state.gov. Consultanţii Nexus atenţionează aplicanţii să nu apeleze la intermediari, pentru  evita unele escrocherii ale acestora. În anul acesta, din cauza unei erori de sistem, înregistrarea are loc de pe 18 octombrie până pe 22 noiembrie, iar extragerea  va avea loc începând cu 15 mai 2018. În cazul în care aplicantul e selectat, acesta va putea intra pe teritoriul Statelor Unite abia începând cu 1 ianuarie 2019.

Moldovenii şi Green Cardul

  Potrivit unor date statistice, în perioada 2005-2013, numărul cetăţenilor moldoveni care au aplicat la loteria vizelor Green Card a crescut de la 13.410 (2005) până la 119.319 (2013).