transparență autorități, sudul țării, primărie,

Localităţi  din  sudul  ţării  cu  un  grad  sporit  de  transparenţă

  În cadrul unei conferinţe publice organizate de către Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” au fost premiate  localităţile urbane şi rurale  care au asigurat cea mai înaltă transparenţă în activitatea administraţiilor publice locale.
  Potrivit unui comunicat de presă, printre cele mai bune şase comunităţi se regăsesc şi trei din regiunea de sud a Republicii Moldova. Este vorba de municipiul Cahul, de oraşul Cimişlia  şi de comuna Zaim din raionul Căuşeni, care au fost distinse cu trofee şi diplome de onoare. transparență autorități, sudul țării, primărie,

  „Sper mult ca aceste primării (…) să servească drept inspiraţie pentru celelalte de a fi mai transparente şi deschise faţă de cetăţeni”, a menţionat Peter Tomášek, diplomat pentru dezvoltare şi cooperare din cadrul Ambasadei Republicii Slovace la Chişinău.

  Potrivit raportului „Transparenţa în guvernarea locală: între progres şi involuţie”, cele mai deschise autorităţi publice locale din cadrul localităţilor urbane din Moldova sunt municipiul Bălţi (83,5 puncte din 100), municipiul Cahul (56 de puncte) şi oraşul Cimişlia (49 de puncte). Aceste primării s-au aflat în top 10 cele mai transparente localităţi şi în anul trecut.

   Astfel, primăria municipiului Cahul, care este a doua cea mai transparentă autoritate publică din ţară, este singura care a publicat rapoartele de activitate şi analizele financiare anuale ale întreprinderilor municipale din 2016. De asemenea, primăria de aici reprezintă un model în ceea ce priveşte publicarea sistematică a anunţurilor de achiziţii publice. Pe pagina web a Cahulului, la fel ca şi pe cea a Cimişliei, pot fi găsite declaraţiile cu privire la avere ale primarilor.

  „Trebuie să fim în pas cu timpul şi să facem tot posibilul ca într-adevăr cetăţeanul să simtă că şi-a ales omul sau echipa care o să-l reprezinte şi o să-i rezolve problemele fără a-l trage pe sfoară”, a declarat viceprimarul municipiului, Tatiana Romaniuc-Mititelu.

  Primăria  Zaim din raionul Căuşeni, care a obţinut 42,7 puncte, conduce, împreună cu localităţile Costeşti, raionul Ialoveni, şi Budeşti, municipiul Chişinău, topul comunităţilor  rurale, făcând  parte din cele mai bune exemple privind transparenţa în elaborarea şi executarea bugetelor locale.

  „La Zaim, transparenţa e un mod de a fi al autorităţii publice locale şi al funcţionarilor publici. Comunicăm eficient, interactiv şi permanent”, a spus primarul de Zaim, Ion Veste.

  Evenimentul a avut în cadrul iniţiativei „Localităţi transparente, competitive şi sustenabile financiar”, implementată de IDIS „Viitorul”, în parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice şi Sociale din Slovacia (INEKO), cu susținerea financiară a Programului de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare al Republicii Slovace (SlovakAid) şi Ambasada SUA în Republica Moldova. Proiectul are ca scop creşterea transparenţei, a responsabilităţii financiare şi competitivităţii  autorităţilor locale din ţara noastră.