Ediția jubiliară, a XX-a, a Serbărilor Toamnei la Vălenii de Munte

  Înfrăţit, de aproape un deceniu şi jumătate, cu Cimişlia, orașul Vălenii de Munte din judeţul Prahova, România, a marcat, timp de trei zile de la sfârşitul lui Brumărel, tradiţionalele Serbări ale Toamnei, ajunse la o ediţie jubiliară, a XX-a.

  Sărbătoarea recoltei, a bunei dispoziţii şi a ţuicii de pe aceste meleaguri a adus numeroşii participanţi la ea în lumea de vrajă a cântecului popular şi în compania licorii de prune, aşezată în grele butoaie de dud, de stejar şi de salcâm, scoasă la iveală după o anumită perioadă ca se fie temei de aleasă bucurie în zilele de 27, 28 şi 29 octombrie.

Florin Constantin, primarul oraşului Vălenii de Munte din judeţul Prahova, dă startul Festivalului Țuicii din cadrul Serbărilor Toamnei. Foto: Ion JALBĂ

  La ceremonia oficială de inaugurare a celei de a XX-a ediţii a Serbărilor Toamnei, alături de primarul Vălenilor de Munte, Florin Constantin, s-au aflat mai multe persoane oficiale, inclusiv viceprim-ministrul României şi ministrul Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, deputaţii Rodica Paraschiv şi Andrei Nicolae, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Andrei Bogdan Toader, prefectul aceluiaşi judeţ, Ioana-Mădălina Lupea, care au adresat cordiale felicitări băştinaşilor şi oaspeţilor acestora cu ocazia sărbătorii.

  Printre cei care au participat la festivităţile de la Vălenii de Munte au fost delegaţii din oraşul Cimişlia (trei consilieri locali şi doi angajaţi ai primăriei) şi din două comunităţi franceze, toate fiind înfrăţite cu această localitate.

  Pe parcursul celor trei zile, s-au derulat mai multe activităţi, care au devenit de acum tradiţionale şi care au venit să bucure sufletele cetăţenilor acestui oraş şi ale invitaţilor lor.

  Printre acestea s-a numărat, evident, Festivalul Ţuicii, în cadrul căruia este organizat un concurs de degustări a licorii de prune, pere, mere şi alte fructe şi pomuşoare, cu premierea producătorilor de cele mai bune băuturi.

  Nelipsite, timp de trei zile, au fost spectacolele în aer liber. Acestea au fost  susţinute de colectivele artistice ale Centrului cultural din localitate şi din alte comunităţi prahovene, dar şi de formaţii cu renume (Proconsul, Compact, Cargo etc.,), de solişti valoroşi precum Petrică Mâţu Stoian, Florin Vasilică, Nicu Paleru…

  Mulţimea de vizitatori a beneficiat de Târgul de produse agroalimentare şi meşteşugăreşti, s-a delectat cu un frumos foc de artificii.