Asistența medicală primară, colacul de salvare pentru zonele rurale

  După ani buni de mimare a unui serviciu medical competent, care ar putea oferi consultații și acorda ajutor populației din mai multe sate, acum trei ani, locuitorii celui mai mare sat din raionul Cimișlia, și nu numai, beneficiază de servicii medicale de calitate într-un interval de timp redus.

  Centrul de Sănătate Gura Galbenei a fost construit în perioada 2012-2013, din mijloacele financiare alocate de către Banca Mondială, în cadrul proiectului „Servicii de Sănătate și Asistență Socială”, cu aportul autorităților de nivelul unu și doi. Acesta oferă asistență medicală pentru circa 10.000 de oameni din opt sate: Munteni, Mereni, Ivanovca Nouă, Lipoveni, Fetița, Albina, Prisaca și Gura Galbenei. În această săptămână, am găsit doar doi medici de familie la serviciu, deoarece alți doi medici se află în concediu de odihnă și, respectiv, concediu de maternitate.

Medicină, Gura Galbenei
Centrul de Sănătate din Gura Galbenei, Foto: Gazeta de SUD

  Eduard Savastru este medic de familie în cadrul Centrului de sănătate din satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia. Acesta face zilnic naveta între Valea Perjei și Gura Galbenei.

  O dată în săptămână, merge în satul Ivanovca Nouă, unde oferă consultații populației, acordă ajutor medical și prescrie tratament. De 19 ani, activează în calitate de medic de familie, iar începând cu anul 2007, este medic de familie în satul Gura Galbenei.

medic, doctori, medicină
Eduard Savastru alături de colega sa, Foto: Gazeta de SUD

   „Când am venit în sat, activam în niște condiții foarte rele. Lucram într-o încăpere  veche, lipsită de condiții elementare pentru acordarea ajutorului medical sau de examinare a pacienților. Nu aveam transport, eram nevoiți să ne deplasăm pe jos la bolnavi. În prezent, s-a ameliorat situația. Avem automobil cu tracțiune integrală, și drumurile au mai fost reabilitate în ultimii ani”, spune medicul.

  Potrivit domnului Savastru, procedura de completare a numeroaselor rapoarte, reduce considerabil eficiența medicului.
„Doctorul trebuie să se ocupe cu tratamentul și profilaxia maladiilor, și nu să stea ore în șir să completeze blancuri și alte documente” – remarcă domnul Savastru.

  Un suport considerabil este acordat medicilor de către serviciul de ambulanță. Aceasta intervine în ajutorul pacienților care adesea sunt iresponsabili și se adresează după ajutor în momentul când boala a avansat destul de tare, adaugă Eduard Savastru.

Bilanțul mortalității la domiciliu în raionul Cimișlia, în anul 2016. sursa: cmf-cimislia.ms.md

  Unul dintre cei patru medici de familie din cadrul centrului este specialist tânăr, care de mai bine de doi ani se află în concediu de maternitate. După ce a fost și rezident al centrului de sănătate, a decis să activeze în continuare în sat, beneficiind de finanțarea din partea statului și de un teren pentru construcția unei case, oferit de către primărie.

  Maria Jantemir locuiește de ani în satul Gura Galbenei și ține minte foarte bine cum arăta punctul medical de acum câțiva ani.

  „Anterior, era ambulatoriul cel vechi, dar condițiile de atunci și de astăzi sunt cerul și pământul. Era foarte frig în timpul rece al anului, riscai să te îmbolnăvești și mai tare după o vizită la doctor. Anul acesta a mai venit încă un medic de familie în sat. Ni se acordă mereu asistență medicală, medicii sunt amabili cu noi. Dacă avem nevoie de intervenția serviciului de urgență, ambulanța vine repede, deoarece avem în sat o unitate. Când era un singur medic de familie, era foarte dificil, stăteam mult la coadă, ne programam, numai că boala nu ține cont de aceasta”, spune femeia.

  În prezent, Centrul de sănătate din satul Gura Galbenei oferă servicii care economisesc considerabil din timpul și buzunarul fiecărui sătean, deoarece aceștia erau nevoiți să parcurgă câțiva kilometri până la șosea, iar ulterior, să meargă cu mașini de ocazie până la spitalul raional, aflat la 20 de kilometri distanță. Acum, pacienții beneficiază de examinare ultrasonică a corpului și de electrocardiogramă la câțiva kilometri de casă. De asemenea, aceștia pot să se adreseze medicilor pentru perfuzie sau pentru injecții.

Oficiul de Sănătate din satul Ivanovca Nouă, Foto: Gazeta de SUD

  Pentru a vedea cum decurge o asemenea deplasare a medicului de familie în teritoriu, l-am însoțit pe Eduard Savastru în localitatea Ivanovca Nouă. Circa 20 de persoane așteptau vizita medicului de familie, în incinta Oficiului de Sănătate din localitate, care a fost reparat acum câțiva ani.

  Ioana Rotari a lucrat mai mulți ani la punctul medical din sat, a venit la consultație pentru că are probleme de sănătate. Totuși, dumneaei a scris mai multe scrisori oficiale, arătându-se nemulțumită de atitudinea medicului de familie.

  „Au fost condiții foarte grele în incinta punctului medical, podeaua era stricată, am găsit chiar și șerpi în încăperi. Specialiștii trec rar prin sat, iar când mergem la Gura Galbenei, medicii se comportă brutal, nu prea ne observă. Lecuirea necesară nu se face, se motivează că nu sunt medicamente. Medicii ne cam neglijează. Înainte, eram nevoiți să așteptăm foarte mult ambulanța, care venea de la Cimișlia, dar acum vine cu mult mai repede, datorită centrului de sănătate de la Gura Galbenei”, spune Ioana Rotari.

  În cele cinci ore petrecute de medicul de familie în localitatea Ivanovca Nouă, zeci de locuitori au venit după ajutor, să primească un vaccin contra gripei sezoniere, dar și câte o prelungire a rețetelor pentru  medicamente compensate.

  Anastasia Cojocaru locuiește în sat de mai multe decenii și ține minte foarte bine condițiile în care erau tratați la Oficiul de Sănătate.

  „Cu șapte ani în urmă, era foarte gravă situația. Era foarte frig, nu puteam fi examinate de sora medicală, care este și ginecolog. Acum, este foarte bine, dar ar trebui să ne mai scutească cumva de deplasările până la Cimișlia, de dragul unor analize. Este dificil să te deplasezi în timpul iernii tocmai la Cimișlia, pentru niște analize. Acum câțiva ani, nu era nici microbuz spre centrul raional, trebuia să mergem mulți kilometri până la traseu, iar de acolo, cu mașini de ocazie, până la spital. Se întâmplă că nu ajungă eprubete pentru preluarea analizelor, din cauza numărului mare de pacienți, fiind nevoiți să mergem într-o altă zi, irosind bani, timp și nervi. Medicul de familie se descurcă, mai ales că majoritatea medicilor, după ani buni de studii, evită să meargă în sate”.

Pacienții din Ivanovca Nouă așteaptă să fie consultați de medicul de familie, Foto: Gazeta de SUD

  Potrivit lui Eduard Savastru, de fiecare dată, acesta examinează un număr diferit de persoane în cadrul deplasărilor sale în teritoriu.

  „Acum înregistrăm o creștere ușoară a numărului de pacienți, deoarece marea majoritate a  acestora au finalizat muncile agricole în câmp și dispun de ceva timp pentru a veni la consultații. Îi îndemnăm să se programeze, dar ei se adresează de regulă atunci când simt durere și este târziu de a preveni maladia”, adaugă medicul.

  Noul sediu al Centrului de Sănătate Gura Galbenei asigură locuitorii celui mai mare sat din raionul Cimișlia, precum și alte opt sate din partea de nord a raionului, cu asistență medical primară și urgentă, începând cu anul 2014.