limba română, constituție, articolul 13, curtea constituțională, limba oficială, limba română, limba de stat

Curtea Constituțională se va pronunța astăzi cu privire la redenumirea limbii de stat în Constituție

  Curtea Constituțională (CCM) se va pronunța astăzi privind inițiativa legislativă a unui grup de 35 de deputați în privința modificării denumirii limbii de stat în art. 13 din Constituție, transmite radiochisinau.md

  Inițiativa a fost depusă de un grup de 35 de deputați care au intrat în Parlament pe listele PLDM și PL. 

limba română, constituție, articolul 13, curtea constituțională, limba oficială, limba română, limba de stat
Imagine simbol, sursa: agora.md

  Aceștia fac referire la hotărârea CCM din 5  decembrie 2013, care a stabilit ca Declarația de Independență, care statuează rolul limbii române, să facă corp comun cu Constituția și că textul Declarației prevalează asupra textului Constituției care vorbește de „limba moldovenească” drept limbă de stat.

  „Acest proiect de lege vine să restabilească consecvența și forța juridică a prevederilor constituționale prin excluderea posibilității producerii unor confuzii referitoare la limba oficială a statului Republica Moldova”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

  Parlamentul va avea drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei corespunzătoare. Constituția poate fi modificată cu votul a două treimi din numărul deputaților, adică 68.

  Președintele Igor Dodon a criticat dur intenția de modificare a Legii supreme prin înlocuirea „limbii moldovenești” cu limba română.