Ludmila Capcelea, directoarea Centrului de Sănătate Cimişlia, şi-a împărtăşit experienţa privind integrarea serviciilor de sănătate mintală în asistenţa medicală primară

Direcțiile strategice de dezvoltare în sănătate mintală, discutate la Cimișlia

   În oraşul Cimişlia a fost organizat Dialogul de politici cu genericul „Direcții strategice de dezvoltare a serviciilor comunitare de sănătate mintală în Republica Moldova”.

  La eveniment au fost prezenţi, alături de gazde, reprezentanţi din medicină, asistenţă socială, educaţie, administraţie publică locală dintr-o serie de raioane ale ţării, cum ar fi basarabeasca, Ştefan Vodă, Căuşeni, Hânceşti, Criuleni, Călăraşi etc.

  Dialogul a avut loc în cadrul proiectului MENSANA – ”Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova”, în parteneriat cu Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Consiliul Raional Cimișlia. 

Ludmila Capcelea, directoarea Centrului de Sănătate Cimişlia, şi-a împărtăşit experienţa privind integrarea serviciilor de sănătate mintală în asistenţa medicală primară
Ludmila Capcelea, directoarea Centrului de Sănătate Cimişlia, şi-a împărtăşit experienţa privind integrarea serviciilor de sănătate mintală în asistenţa medicală primară

  Reforma sistemului de sănătate mintală a fost inițiată în ţara noastră în anul 2014, după semnarea memorandumului de cooperare dintre Ministerul Sănătății, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și organizația locală a Institutului de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda. La scurt timp, Cimișlia a devenit unul din cele patru raioane- pilot ale proiectului în cauză, alături de Soroca, Orhei și Cahul.

  În debutul şedinţei Iurie Răileanu, vicepreședintele raionului Cimișlia, a declarat: ”Dezvoltarea continuă a serviciilor sociale și comunitare pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv cu probleme de sănătate mintală, este una dintre prioritățile noastre. Oamenii au nevoie de suport pentru a depăși situațiile de dificultate și pentru a-și trăi viața, nu diagnosticul”.

   În cadrul proiectului moldo-elvețian MENSANA, raionul Cimișlia a beneficiat de multiple investiții și susținere extinsă pentru reformarea sistemului de sănătate mintală. Astfel, Centrul Comunitar de Sănătate Mintală  (CCSM) din oraş a fost renovat și dotat cu tot echipamentul necesar, specialiștii din sănătatea mintală și din asistența medicală primară au participat la instruiri extensive și aprofundate atât în țară, cât și peste hotare. Experți naționali și internaționali evaluează periodic activitatea CCSM, care monitorizează circa 1500 de beneficiari activi și pasivi din raionul Cimișlia.

  Pentru a se bucura de o viață echilibrată și fără discriminare, persoanele cu probleme de sănătate mintală au nevoie de o gamă largă de servicii coordonate, cu implicarea cadrelor medicale, psihologilor, dar și a asistenților sociali, agențiilor pentru ocuparea forței de muncă etc. Colaborarea intersectorială este definitorie pentru reușita Programului național privind sănătatea mintală. Din acest motiv, o parte consistentă a agendei Dialogului de politici este dedicată aspectelor intersectoriale ale reformei serviciilor de sănătate mintală.

  Iată ce a spus în acest context Tatiana Zatîc, șefa Direcției asistență medicală primară, urgentă și comunitară din cadrul Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: ”Direcțiile strategice de dezvoltare ale sistemului de sănătate mintală sunt incluse în documentul  Programul Național privind sănătatea mintală pentru anii 2017 – 2021”, elaborat de Ministerul Sănătății. Scopul Programului este să atingă ameliorarea sănătății mintale a populației prin dezvoltarea serviciilor integrate de sănătate mintală și creșterea funcționalității sistemului de acordare a asistenței psihiatrice, cu apropierea acestora de comunitate și respectarea drepturilor pacienților”.

  Despre rezultatele implementării modelului comunitar de îngrijiri în sănătatea mintală la Cimişlia a relatat Alexandru Ciobanu, coordonatorul CCSM. Printre succese se numără următoarele:

 

  • diagnosticarea, tratamentul și monitorizarea persoanelor cu probleme de sănătate mintală la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală;
  • echipa multidisciplinară (psihiatru, psiholog, asistent social, asistente medicale) care monitorizează starea pacienților, inclusiv prin vizite la domiciliu;
  • micșorarea numărului de internări în spitalele de psihiatrie, acordând preferință suportului în CCSM;
  • instruirea specialiștilor din asistența medicală primară. Acum, medicii de familie din raion pot depista precoce și chiar trata formele moderate ale anumitor tulburări mintale (depresie, anxietate) și pot prescrie tratament medicamentos (preparate antidepresante și anxiolitice).

  Prezentă la dialogul de la Cimişlia a fost şi Victoria Condrat, manageră locală a proiectului moldo-elvețian MENSANA, care a ţinut să specifice: ”Avem o colaborare frumoasă și fructuoasă cu echipa de la Cimișlia. Ca și raion pilot în cadrul proiectului, Cimișlia a reușit într-adevăr să devină un model de aplicare a modelului comunitar de sănătate mintală, unde beneficiarul are parte de tratament, suport, monitorizare a stării de sănătate în comunitate, alături de familie și cei dragi. Mulțumim mult partenerilor de la Cimișlia fiindcă au crezut că această reformă este posibilă atunci când părea doar un vis”.