cahul, smurd, medici, ajutor medical, resuscitare, pacient, medic, ambulanța

La Cahul a fost organizat Maratonul resuscitării

   Cu ocazia „Zilei europene a resuscitării”, pe 15 octombrie, la inițiativa Direcției Situații Excepționale Cahul și a Asociației Obștești „Pro-Lumina”, la Cahul s-a organizat cea de-a II-a ediție a „Maratonului resuscitării”. Evenimentul s-a desfășurat în Piața Horelor din municipiu, cu începere de la ora 9:00. Totodată, mai multe echipe mobile, formate din angajați ai serviciilor de urgență din Cahul,  în comun cu un grup de voluntari, au fost dislocate în centre comerciale.

  Organizatorii evenimentului și-au propus să le formeze cetățenilor abilități și deprinderi de acordare a primului ajutor medical persoanelor care au suferit un stop cardio-respirator sau au nimerit într-o situație de risc asociată vieții. Pe parcursul a trei ore, instructorii au explicat pe înțelesul tuturor care sunt tehnicile de resuscitare a unei persoane. 

  Mai mulți cetățeni ai orașului Cahul, prezenți la eveniment, au învățat cum se folosesc tehnicile de acordare a primului ajutor medical la adulți și copii și au putut aplica în practică cunoștințele acumulate.

  Aceștia au efectuat pe manechine compresii și ventilații. Totodată, oameni de diferite vârste au învățat cum se măsoară tensiunea arterială, iar la final au beneficiat de materiale informative ce conțineau sfaturi cu tehnicile de resuscitare.

  Acest eveniment a fost la a doua ediție, iar organizatorii „Maratonului resuscitării” își propun să mai organizeze astfel de evenimente pentru a crește numărul persoanelor inițiate în domeniul tehnicilor de resuscitare.

Sorina REMENTOVA