Sănătatea mintală la locul de muncă – o provocare pentru angajatori și angajați în secolul XXI

Sănătatea mintală la locul de muncă – o provocare pentru angajatori și angajați în secolul XXI

  Anual, la 10 octombrie, consemnăm Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Tema din acest an a fost selectată: „Sănătatea mintală la locul de muncă”.

  Locurile de muncă și carierele, alături de asigurarea unei surse de venit decent, facilitează în afirmarea profesională și atingerea obiectivelor personale de viață. Totodată, ritmul și natura muncii moderne poate transforma locurile de muncă într-o sursă majoră de efort emoțional negativ. Se estimează că stresul profesional, conflictul dintre dedicația pentru muncă și viața de familie, hărțuirea și violența – toate acestea au crescut în ultimii ani și se ridică la costuri sociale mari. În consecință, în cazul depresiilor, devenite lider la nivel mondial, cei care suferă de ele sau de alte tulburări mintale se pot simți incapabili să muncească sau devin mai puțin productivi. 

  Dacă, statistic, 1 din 4 persoane adulte suferă de anumite probleme asociate sănătății mintale, concomitent, una din cinci persoane din cele angajate se confruntă la locurile de muncă cu probleme de sănătate mintală.    Situația acestor oameni este agravată de prejudecăți și discriminare, îi privează de demnitate, ei suferă în tăcere din frica de a pierde serviciul. A crea condiții mai armonioase, favorabile de muncă, a depista la timp problemele și a-i susține pe acești oameni, este în interesul fiecărui membru al societății, fie el angajat sau angajator.

Sănătatea mintală la locul de muncă – o provocare pentru angajatori și angajați în secolul XXI
Sănătatea mintală la locul de muncă – o provocare pentru angajatori și angajați în secolul XXI

  Statistica europeană arată că din cauza depresiei lipsesc de la locul de lucru 10% din angajați, iar fiecare episod al depresiei, asistat de simptome de dificultăți de concentrare, în luarea deciziilor și de memorare, echivalează în medie cu pierderea a 36 de zile lucrătoare. Suprasolicitarea și complexitatea sporită a muncii, presiunea timpului, conflictele de muncă, remunerarea inechitabilă, problemele în relațiile cu administrația, lipsa controlului, a autonomiei, resursele reduse de locuri de muncă și riscul concedierii, satisfacția scăzută la locul de muncă determină activitatea neproductivă sau absența angajatului de la locul de muncă.

  Toate acestea produc angajatorilor, inerți în a crea condiții și atmosferă adecvate de muncă, costuri enorme, inclusiv pierderi de patru ori mai mari decât costul banalului tratament medical al angajaților. Nu poate fi vorba de un management modern în lipsa unei instruiri serioase a angajatorilor pentru a fi în stare să identifice semnele de depresie și să le abordeze în mod preventiv.

  Cultura locului de muncă, inclusiv bunele practici de management psihosocial, contribuie considerabil la succesul economic și îmbunătățește sentimentul de bunăstare și satisfacția generală a angajaților, calitatea serviciilor și satisfacția ulterioară a clienților și, în final, crește gradul de cunoaștere, prestigiul organizației.