pomușoare,

Producătorii de pomușoare pot obține granturi din partea USAID

  Producătorii de pomuşoare din Moldova care planifică să-şi extindă plantaţiile, să modernizeze procesul de recoltare sau să achiziţioneze echipamente pentru păstrarea producţiei pot obţine granturi în cadrul proiectului USAID „Agricultura performantă în Republica Moldova”, transmite adrsud.md.

  Este vorba de granturi în valoare de 5-10 mii de dolari, care pot fi folosiți pentru plantarea de noi soiuri de pomuşoare, mulcire şi instalarea tunelurilor, precum şi a echipamentului de irigare, recoltare, pre-răcire, depozitare frigorifică sau ambalare. Beneficiarii trebuie însă să confirme disponibilitatea de a contribui cu cel puţin 50% din necesarul investiţiei.pomușoare,

  În opinia autorilor proiectului, granturile oferite de USAID vor ajuta sectorul să se dezvolte mult mai rapid, având în vedere că la sfârşitul anului 2016 suprafeţele plantate cu pomuşoare înregistrau trei mii de hectare, fiind de trei ori mai mari decât în anul 2010.  

  În anul trecut, 90% din pomuşoarele cultivate în Moldova au fost consumate în stare proaspătă şi procesată pe piaţa locală. Cele mai populare în Moldova sunt căpşunile, urmate de zmeură şi coacăza neagră. Totodată, în 2016, din Moldova au fost exportate 950 de tone de zmeură (cu 240 de tone mai mult decât în 2015), 360 de tone de căpşuni (+87,5 tone) şi 60 de tone de mure (+40 tone).  

  Conform prognozelor experţilor, până în 2020, suprafeţele plantate cu pomuşoare se vor dubla şi vor fi de circa șase mii de hectare, iar recolta va depăşi 14,5 mii de tone. 

  Proiectul USAID „Agricultura performantă în Republica Moldova” este prevăzut pentru perioada 2016-2021 şi are drept scop de a ajuta producătorii agricoli să sporească competitivitatea produselor agricole autohtone cu valoare înaltă şi să crească vânzările pe piaţa locală şi internaţională.