tineri, ședință, discuții, dezbateri, ALDA, Olărescu, Consiliu raional al tinerilor,

În raionul Cimișlia urmează a fi creat un consiliu al tinerilor

  Câteva zeci de tineri ai raionului Cimișlia și-au dat întâlnire zilele acestea pentru a discuta și pune bazele elaborării unui organ consultativ al tinerilor, care, urmează să activeze la nivel local și raional, reprezentând tinerii din regiune, în cadrul consiliilor locale din cadrul Autorităților Publice Locale (APL).

tineri, ședință, discuții, dezbateri, ALDA, Olărescu, Consiliu raional al tinerilor,
Secvență din cadrul discuțiilor

  Subiectele abordate în cadrul discuției au fost diverse, de la politică și accesul la învățământ superior gratuit, până la alegerea unei profesii pe potrivă și implicarea activă în procesele de elaborare a politicilor de tineret, la nivel local.

  La discuțiile cu tinerii din Cimișlia, sau alăturat Nicolae Loghin, membru al Biroului de Administrare a Consiliului de Tineret din Moldova, Mihail Olărescu, unul dintre ce mai tineri președinți de raion și Nicolae Hristov, reprezentantul Asociației Europene pentru Democrație Locală (ALDA).

  Unul din subiectele discutate a fost influența informațională asupra tinerilor. Mai mulți tineri s-au pronunțat că mass media nu reflectă pe deplin activitățile și oportunitățile pentru tineri.

  Sergiu Andronachi, reprezentatul centrului pentru informare NEXUS, a menționat că un rol foarte important în educarea și motivarea tinerei generații, îl au instituțiile media. Astfel, acesta a menționat că pe fundalul instituțiilor media locale, care încurajează și promovează tinerii cu inițiativă, mass media națională este concentrată mai mult pe distribuirea știrilor cu tentă negativă.

  „În loc să prezinte exemple de succes și să motiveze tinerii, mass media seamănă mai mult cu o cronică a poliției, care relatează despre furturi, violuri, etc. Toate acestea, fac tinerii să plece din țară, deoarece aceștia nu vor să trăiască într-o țară criminală”. 

  Nicolae Loghin are o experiență vastă în crearea organizațiilor consultative de tineret în Republica Moldova. Acesta a ținut să menționeze că are un singur scop, de a pune bazele unei structuri participative a tinerilor din raionul Cimișlia, pentru crearea unui Consiliu Local și Raional de Tineri. 

  „Venim cu o experiență de creare a Consiliilor tinerilor, și vrem să o punem în aplicare și în acest raion. Este importantă crearea acestor structuri, deoarece numai așa putem motiva tinerii de a schimba ceva în comunitățile în care se află, precum și în țară. Tinerii trebuie să înțeleagă că sunt o forță, avem aproximativ o treime din populația țării care corespunde statutului de tânăr, rescpectiv, vocea și problemele acestora, trebuie să se regăsească pe agenda decidenților, deoarece aceștia sunt viitorul acestei țări. Dacă nu vom crește acum cetățeni active și responsabili, atunci nu mai avem nici-o speranță că în timp, lucrurile vor avansa în vreun mod oarecare” – a declarat Nicolae Loghin.

  Astfel de consilii consultative de tineret au fost create în mai multe raioane precum Ialoveni,Soroca, etc, iar crearea unui asemenea consiliu la Cimișlia v-a implica tinerii dornici de a schimba anumite lucruri în societate.
Noul consiliu, urmează să-și asume rezolvarea unor probleme ale tinerilor din regiune, iar membrii acestuia vor fi înaintați spre funcție de către tinerii din fiecare localitate/comună a raionului.

  Mihail Olărescu, președintele raionului Cimișlia, s-a arătat deschis pentru o conlucrare activă cu noul consiliu care urmează a fi creat, deoarece tinerii sunt reprezentați foarte puțin în consiliile locale, unde cei mai mulți membri au peste 35 de ani.

  Dumitru Svinuhov se arată încântat de noua oportunitate a noului organ al tinerilor, care va fi asigurat cu spațiu și finanțare din partea autorităților.

„Am aflat astăzi foarte mult despre voluntariat și crearea consiliului tinerilor. Este o oportunitate foarte interesantă și a-ș vrea să mă implic, deoarece noi, tinerii din acest raion,  vom colabora și promova acțiunile pentru tineret”.

  Masa rotundă a fost organizată în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Primăria orașului Cimișlia, ALDA și președintele raionului Cimișlia Mihail Olărescu.

  Reamintim, că acum câțiva ani a existat o tentativă de creare a unui asemenea consiliu în raion, care a funcționat mai bine de un an. Ulterior, acesta s-a descompus treptat.