Ion Crudu și Arvids Kviesis au semnat acordul de înfrățire, foto: adrsud.md

Comuna Cazangic, Leova, și raionul Cimișlia s-au înfrățit cu două regiuni letone

   Evenimente importante au marcat raioanele Leova și Cimișlia. Comuna Cazangic, Leova, s-a înfrățit cu Neretsk, iar raionul Leova cu Aizkrauliksk, ambele din Letonia.

  Acordul de colaborare dintre localitatea Cazangic și ținutul Neretsk a fost semnat de către Ion Guțu, primarul comunei Cazangic și de către ArvidsKviesis, primarul de Neretsk.

  Ceremonia de semnare a acordului de colaborare dintre cele două regiuni a avut loc în incinta Casei de Cultură din satul Cazangic. La eveniment au participat cetățeni, consilieri locali,funcționari și reprezentanți ai mai multor instituții publice din localitate, precum și reprezentanți ai Agenției de Dezvoltare Regională Sud.

Ion Crudu și Arvids Kviesis au semnat acordul de înfrățire, foto: adrsud.md
Ion Crudu și Arvids Kviesis au semnat acordul de înfrățire, foto: adrsud.md

  Delegația letonă, compusă din membri ai corpului diplomatic al Ambasadei Republicii Letonia în Moldova și ai Ministerului Mediului și Dezvoltării Regionale din Republica Letonia, a vizitat gimnaziul și grădinița din satul Cazangic.

  Colectivele pedagogice ale celor două instituții de învățământ i-au primit extrem de călduros pe baltici, împărtășind cu ei emoții și realizări în domeniul creșterii și educației unei noi generații.

  Oaspeții de onoare au vizitat biblioteca și centrul de resurse pentru copii cu cerințe educaționale speciale din cadrul școlii, au fost prezenți la o oră de antrenament al copiilor din gimnaziul „Mihai Viteazul” din localitate, care practică luptele libere, în cadrul filialei Școlii sportive raionale.

  Reprezentanții ambelor comunități au discutat despre perspectivele de colaborare ulterioară dintre cele două regiuni.

  Ion Guțu, primar de Cazangic, a ținut să sublinieze că experiența autorităților locale letone și colaborarea cu acestea va contribui la implementarea a mai multe proiecte socio-culturale comune.

  „Aflându-mă în vizită în Letonia, am descoperit că popoarele noastre au multe în comun. Alături de România, de care ne leagă un trecut istoric, Letonia, ca stat membru al Uniunii Europene, dispune de acel potențial către care și noi trebuie să tindem. În parcursul european al țării noastre avem nevoie, acum mai mult ca oricând, de sprijinul țărilor care au atins deja acest obiectiv. Vom prelua de la prietenii noștri letoni bune practici de administrare publică locală și standarde europene. Sperăm, de asemenea, să implementăm împreună proiecte socio-culturale. Pentru asta am și inițiat acest parteneriat”, a declarat Ion Guțu, primarul comunei Cazangic.

  Președintele regiunii Neretsk, ArvidsKviesis, s-a adresat asistenței cu următorul mesaj:„Cel mai important este că acesta nu va fi un simplu acord semnat. Dincolo de acest acord sunt oamenii. Oamenii care se știu reciproc și colaborează. Venind aici, am rămas plăcut surprins să rămân cu senzația că văd atâtea lucruri cunoscute și necunoscute mie. Bineînțeles, acordul semnat va fi fundamentul relațiilor noastre de mai departe, dar în spatele implementării lui vor sta inițiativele frumoase și oamenii”.

  În aceeași zi, raionul Cimișlia a fost vizitat de o altă delegație letonă, compusă din mai mulți oameni de afaceri. Aceștia s-au întâlnit cu cetățeni ai raionului, funcționari publici, agenți economici care activează preponderent în domeniul agriculturii și cel zootehnic.

   Oaspeții din regiunea Aizkrauliksk au vizitat incubatorul de afaceri din localitate, precum și mai multe gospodării agricole din raion, având drept scop, identificarea unor potențiali parteneri și exportatori de produse agricole pentru piața letonă.

  De asemenea, funcționarii din cadrul primăriilor și direcțiilor consiliului raional, urmează să beneficieze de instruiri pentru susținerea antreprenoriatului local și atragerea investițiilor în raion.