Apă caldă permanentă pentru copiii de la Javgur, Cimişlia

  Peste 200 de persoane, inclusiv 164 de copii, din comuna Javgur, raionul Cimişlia, beneficiază de apă caldă tot anul, după ce aici au fost finalizate lucrările de instalare a şase panouri solare pe acoperişul clădirii Gimnaziului „Constantin Stere” din localitate.

  Miercuri, 4 octombrie curent, la Javgur a fost semnat procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţie-montare a instalaţiei de colectoare solare pentru încălzirea apei calde la Grădiniţa „Prichindel” din această comună.

  Instituţia preşcolară respectivă se află în incinta Gimnaziului „Constantin Stere” din localitate, astfel că de apă caldă se folosesc nu numai cei 33 de copii şi 12 persoane adulte care-i deservesc la grădiniţă, ci şi cei 131 de elevi, 19 pedagogi şi 13 oameni din personalul auxiliar al şcolii.

  Lucrarea de la Javgur face parte dintr-un proiect mult mai vast cu denumirea „Furnizarea şi instalarea de colectoare solare pentru apă caldă menajeră în 28 de instituţii sociale” din Republica Moldova. Acesta este implementat de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare din ţara noastră, care a încheiat, la 1 iunie anul curent, un contract în această privinţă cu câteva firme. 

Instalaţiile solare de la acoperişul clădirii Gimnaziului „Constantin Stere” din comuna Javgur, raionul Cimişlia

  Dan Mereacre, director general al „MONTEX GAZ” SRL, prezent la evenimentul de la Javgur, a specificat pentru „Gazeta de Sud” că angajaţii întreprinderii pe care o conduce au montat, pe o pantă înclinată spre sud de pe acoperişul clădirii  Gimnaziului de aici, şase panouri solare.

  „Fiecare instalaţie are câte 30 de tuburi, a relatat Dan Mereacre, în care încap aproximativ 300 de litri de apă. Aşa că de la energia soarelui se pot încălzi peste 1000 de litri de apă pe zi, fără nici un fel de cheltuieli suplimentare”.  

Înainte de semnarea procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor

  Sursa citată a mai specificat că în cazurile când cerul va fi înnorat, se va trece, automat, la încălzirea apei menajere cu ajutorul curentului electric.

  Gheorghe Vacarciuc, primar de  Javgur, nu şi-a putut ascunde satisfacţia în legătură cu implementarea acestui proiect şi în comuna pe care o conduce.

  „Avem astăzi un eveniment foarte important pentru viaţa socială a localităţii noastre. Sigur că nu ne-a fost uşor, am avut de depăşit trei etape ale procesului în cauză, dar cu atât mai mare este bucuria că generaţia tânără şi colectivele pedagogice, personalul auxiliar vor putea utiliza în permanenţă apa caldă menajeră”, a declarat edilul-şef.

  De asemenea, primarul a ţinut să menţioneze că folosirea instalaţiei de colectoare solare pentru încălzirea apei calde menajere la cele două instituţii va permite economisirea cu 35-40 la sută a cheltuielilor anuale pentru întreţinerea Grădiniţei „Prichindel” şi a Gimnaziului „Constantin Stere”. 

Semnarea procesului verbal

  „Noi nu ne vor opri aici, a mai spus Gheorghe Vacarciuc. Căutăm modalităţi de  implementare a unui alt proiect, care să prevadă montarea, pe acoperişul aceleiaşi clădiri, a câtorva instalaţii fotovoltaice pentru producerea energiei electrice necesare celor două instituţii de învăţământ”.

  Potrivit lui Vitalie Vieru, inginer în cadrul proiectului naţional „Furnizarea şi instalarea de colectoare solare pentru apă caldă în 28 de instituţii sociale”, sistemul montat la Grădiniţa „Prichindel” din comuna Javgur, raionul Cimişlia, va fi verificat până în lunile aprilie-mai 2018, după care va fi efectuată recepţia finală a acestei instalaţii.