Oamenii în etate au fost omagiați la Cimișlia

  Ziua Internațională a persoanelor în etate a fost consemnată la Cimișlia, la finele săptămânii curente. Gazda evenimentului organizat de autoritățile publice locale a fost Serviciul de Asistență Socială din centrul raional.

  În fața a numeroși oameni în etate a venit, cu un mesaj de felicitare, președintele Asociației Veteranilor din raionul Cimișlia, Iosif Chetraru.

   Domnul Chetraru s-a arătat bucuros să-i vadă frumoși și voinici pe oamenii în etate. Acesta a subliniat că țara care nu are bătrâni ar trebui să-i cumpere. 

  „Astăzi sărbătorim Ziua oamenilor deștepți, a celor care au un car de cunoștințe și înțelepciune. Ne bucurăm de faptul că oamenii de vârstă înaintată sunt luați în seamă. O vorbă bună, rostită de un bătrân, face mai mult decât acei 100 de lei. Este bine când sunt ambele, dar când nu sunt bani, este foarte binevenit și cuvântul bun la adresa unui bătrânel”.

  Iosif Chetraru s-a adresat și primarilor prezenți la eveniment, îndemnându-i să devină membri ai comisiilor responsabile pentru acordarea ajutoarelor materiale, pentru a participa la distribuirea lemnelor de foc și executarea altor lucruri în folosul pensionarilor. 

Oameni în etate, prezenți la eveniment

 Domnul Chetraru a ținut să le aducă aminte reprezentanților autorităților locale că cei 11.000 de oameni în etate din raionul Cimișlia sunt și cei mai activi în cadrul proceselor electorale.

În discursul său, președintele raionului Cimișlia, Mihai Olărescu, a venit în fața oamenilor de vârsta a treia cu următorul mesaj:

Repere pentru mai multe generații

„Avem o deosebită onoare și plăcere să fim, astăzi, alături de dumneavoastră. Dumneavoastră sunteți călăuza care ne-a luminat în timp pe noi, generațiile mai tinere. Ne plecăm în fața dumneavoastră și vă exprimăm toată recunoștința pentru faptul că ați făcut față greutăților. Reprezentați acea generație a sacrificiului, care a înfruntat greutăți nemaivăzute pentru noi, generația tânără. Mă refer la cel de-al Doilea Război Mondial, foamete, deportări, deznaționalizare etc. Vă doresc multă-multă sănătate și la mulți ani”, a declarat Mihai Olărescu.

  Prin intermediul comisiilor sociale din cadrul primăriilor, 269 de oameni în etate au beneficiat de ajutoare materiale în valoare totală de 134 de mii de lei. Totodată, Mihai Olărescu i-a îndemnat pe vârstnici să devină și ei membri ai comisiilor sociale.

   De asemenea, a fost făcut bilanțul celor mai bune organizații de veteran din raion. Astfel, locul I a fost acordat organizației din satul Ciucur-Mingir, căreia i-a fost oferit un premiu în valoare de 300 de lei, aceasta fiind urmată de veteranii din comunele Valea Perjei și Javgur.

Titlul „Cel mai activ activist” l-a obținut Pavel Alexandreanu, care le-a mulțumit tuturor vârstnicilor pentru susținerea acordată în timp.

   După numeroasele felicitări adresate oamenilor în etate, programul a fost continuat de copiii din cadrul centrelor de creație din oraș, care au recitat poezii, au cântat și dansat pentru bunici.  

  „Suntem un pic dezamăgiți de pensiile mici și prețurile mari la produse alimentare și medicamente. La nivel de localitate, avem o foarte bună colaborare cu autoritățile locale, care ne oferă susținere materială cu orice ocazie. Suntem puțin peste 500 de pensionari în localitate în prezent”, menționează Nicolae Damaschin, președintele asociației veteranilor din satul Mihailovca.

 Cu această frumoasă ocazie, consiliul orășenesc Cimișlia a venit cu un mic suport material pentru cei 3700 de pensionari din Cimișlia.

   Spre finalul evenimentului, publicul a fost încântat de piesele interpretate de ansamblul „Cimișlianca” și de Rodion Nechit.

  Evenimentul s-a încheiat cu înmânarea de diplome pentru cei mai activi activiști și cu o masă de sărbătoare.

  În acest an, persoanele în etate, cu vârsta mai mare de 75 de ani, au beneficiat de susținere socială din Fondul Republican, în valoare de 7.100.000 de lei pentru acordarea ajutoarelor materiale persoanelor vulnerabile de vârsta a treia, prin intermediul fondurilor locale de susţinere socială a populaţiei.